U Guvenerovoj palači otvorena izložba Azulejos – umjetnost portugalskih pločica!

Dašak Portugala stigao je u Rijeku. 

U Pomorskom i povjesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena izložba Azulejos – umjetnost portugalskih pločica“ autorice Marine Bagarić.  ” Posjetitelji mogu vidjeti 11 panoa koji su proizvedeni u lisabonskim radionicama u drugoj polovini 18. stoljeća.” 

Nekada su sekundarno ugrađeno krasile zidove zgrade veleposlanstva Jugoslavije u Portugalu, a zatim je zgradu naslijedila Rebublika Hrvatska. ” Hrvatski veleposlanik je u trenu prodaje zgrade zaključio da bi bilo dobro te azulejoše demontirati  prenijeti u novi prostor, ostaviti 6 komada  dalje u Portugalu te zamoliti portugalsko državno tajništvo za kulturu da se 11 panoa izveze u Hvatsku  donira Hrvatskom muzeju za umjetnost i obrt.”  – objasnila je Bagarić. 

11 panoa cijelo će ljeto biti u Guvenerovoj palači. ” Nama je zadovoljstvo što smo ostvarili suradnju sa Muzejom za umjetnost i obrt te što smo ih ugostili u velikom atriju našega muzeja, pogotovo u ljetnoj sezoni kada bezbroj turista prolazi našim muzejom i svima će bit zadovoljstvo pogledati izložbu koja nije tako česta niti uobičajena.” – rekla je Margita Cvijetinović, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. 

Izložba će biti otvorena do 6. rujna.