U Hrvatsku se tijekom veljače uveze više od milijuna ruža

rose-374318_1920

U Hrvatsku se tijekom veljače uveze više od milijuna ruža

Uvoz ruža prošle je godine porastao sa 376 tisuća eura u siječnju na 639 tisuća eura u veljači, A osim uvoza ruža, rastao je i ukupni uvoz rezanog cvijeća s 8,1 milijuna eur na 10,6 milijuna, odnosno 30 posto. Uz ruže najviše se uvozilo rezano cvijeće za bukete i ukrase. toji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore izdanom uoči današnjeg dana. Zanimljivo većina cvijeća na EU tržište stiže iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije pa je vrlo vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija, naglašavaju iz komore.

Sveti Valentin

Priča oko Svetog Valentina počela je na današnji dan, 14. veljače na Flaminijskoj cesti u Rimu gdje je svečeniku Valentinu odrubljena glava. Bilo je to vrijeme kada su Rimljani proganjali krščane, a Valentin je, prema dostupnim spisima, bio liječnik i skroman i mudar svečenik koji je uživao poštovanje i krščana i pogana 

Car Klaudije II je kada je saznao da pomaže progonjene kršćane i da, usprkos carskoj zapovijedi, vjenčava mlade zaljubljene parove, osudio Valentina. Car je smatrao da će mladi vjenčani mladići radije ostajati kod kuće nego ići u rata, a njegovo je pogubljenje uslijedilo u večernjim satima, a nad nad njegovim je grobom u 4. stoljeću izgrađena bazilika. 

Sve što se danas zna o svetom Valentinu je posljedica usmene predaje te ne postije stvarni dokazi o njegovu životu. Ono što se zna je da se njegova lubanja nalazi u Rimu i to u Bazilici Svete Marije, a pronađena je početkom 19. stoljeća. Ostali djelovi kostura nalaze se danas u Češkoj, Irskoj, Škotskoj, Engleskoj te Francuskoj.

Zanimljivo, vjeruje se da je Valentinovo je izmislio jedan pjesnik. Srednjovjekovni je pjesnik Geoffrey Chaucer često svoje likove u fiktivnim povijesnim događajima prikazivao pravima. Tako u svom djelu “Parliament of Foules”, nastalom 1375., spominje proslavu Valentinova 14. veljače, a s obzirom na to da o Valentinovu prije toga ne postoje nikakvi pisani podaci, postoji mogućnost da je upravo on izmislio sam blagdan.

Sveti Valentin je zaštitnik zaljubljenih, zaručenih i vjenčanih parova i po tome je poznat, no manje je poznato da je također i zaštitnik  epileptičara, pčelara, oboljelih kugom te nesvjestice i putovanja.

Svetog su Valentina zazivali u davna vremena za zdravlje, počeo se navodno slaviti već u 6. stoljeću, a od 15. stoljeća štuju ga kao zaštitnika zaljubljenih, iako se za života nije bavio ljubavlju između muškaraca i žena, već je promicao Isusov stav o sveobuhvatnoj nesebičnoj ljubavi koja mijenja svijet.  U 16. stoljeću je zaživio običaj da mladići svojim izabranicama ostavljaju ljubavne poruke i čestitke ukrašene čipkom i vrpcama. Smatra se da su to prve čestitke poput ovih koje danas poznajemo. U nekim europskim zemljama, a posebice u Sjevernoj Americi, i danas ljudi na njegov dan izmjenjuju čestitke i darove želeći zdravlje, sreću i svako dobro, jer ime Valentin na latinskom jeziku znači “zdrav”, „krepak“. Zaštitnik je zaručnika, sretnih brakova, ljubavi, djece, ali i bolesnih.