U NAŠOJ ŽUPANIJI RASPADA SE SVAKI PETI BRAK

U Rijeci je tijekom prošle godine sklopljeno 215 crkvenih i 319 građanskih brakova

U Rijeci je tijekom prošle godine sklopljeno 215 crkvenih i 319 građanskih brakova

Vjenčanja i razvodi dio su naše svakodnevice. I dok ovo prvo zvuči kao početak kakve prelijepe bajke za koji pomno biramo svaki detalj, ne rijetko pa makar i nakon 30-ak godina braka, sve pada u vodu. Posljedice znaju biti vrlo neugodne.
U Rijeci je tijekom prošle godine sklopljeno 215 crkvenih i 319 građanskih brakova. Sudbonosno da Riječani uglavnom izgovaraju u župnim crkvama odnosno u Guvernerovoj palači i Gradskoj vijećnici. No želje su raznolike pa riječki matičari na teren godišnje izlaze i do 20-ak puta.
Odrede da će to biti u nekom restoranu, u vrtu njihove kuće. Lani smo imali i brakove sklopljene u hotelu Bonavia, hotelu Jadran, atraktivna je Trsatska gradina, a često znamo izaći u Kostrenu na plažu ili na Preluku – rekla je matičarka Matičnog ureda Rijeka Snježana Herljević Tomac.
Iz osobnih ili zdravstvenih razloga brakovi se sklapaju i kod kuće, te u zatvoru, a u 2009.g. 206 brakova sklopljeno je izvan Hrvatske. Riječ je uglavnom o osobama s prebivalištem u Rijeci koje rade u inozemstvu ali i onima koji uslijed odlaska na godišnji odmor odluče brak sklopiti u nekoj egzotičnoj zemlji. Najčešće se radi o Grčkoj, Santorini, Malta, Cipar, otočja Sejšeli te Kajmanska otočja.
Druga strana medalje su razvodi. Statistički, u Primorsko-goranskoj županiji raspadne se svaki peti brak.
– Mi smo negdje 2005. i 2006. godine uočili jedan trend povećanja broja djece koja se javljaju u savjetovalište Tić zbog poteškoća uvjetovanih razvodom roditelja – istaknula je ravnateljica Doma za dnevni boravak djece Tić, Tamara Žakula Desnica.
Psihološka manipulacija djetetom samo je jedan od primjera. Tić provodi i program stručne podrške razvedenim roditeljima, jer sudbonosno Da sa početka priče često završava miljama daleko od bračne i obiteljske idile.