U Opatiji ostvareni bolji turistički rezultati od očekivanih

Broj noćenja na razini od 30 posto u proteklom vikendu, kao i dobre najave „bookinga“, daju razloga za optimizam u predstojećoj turističkoj sezoni – poručuju iz TZ Opatije.

vlcsnap-2020-06-16-13h10m51s792

Iako su u trenutku kada još u funkciji nisu svi smještajni kapaciteti i kada se tek očekivalo otvaranje granica unutar zemalja članica Europske unije, procjene fizičkog turističkog prometa za produženi vikend Tijelova bile otprilike 15% ostvarenja od istog razdoblja prošle godine, ostvareni su turistički rezultati iznad očekivanja te daju razloga za optimizam turističkom sektoru.

Produženi vikend, koji je prošlog tjedna omogućio blagdan Tijelovo, Opatiji je donio 5.300 noćenja, što je 30 posto prošlogodišnjeg ostvarenja. Najbrojniji su bili domaći gosti, koji su zaslužni za 40 posto ostvarenih noćenja. Slijede ih gosti iz susjednih zemalja: Njemačke s udjelom od 22 posto, Austrije s udjelom od 11 posto, Slovenije s udjelom od 9 posto, Italije s udjelom od 4 posto te Mađarske s udjelom od 2 posto u noćenjima.

U Opatiji je trenutačno otvoreno 17 hotela, u kojima je ostvareno točno dvije trećine, odnosno 66,4 posto noćenja. Svoja su vrata otvorili i brojni privatni iznajmljivači, koji su zaslužni za 30 posto rezultata produženog vikenda.

Tisućama turista koji su posjetili Opatiju proteklog vikenda, valja pridodati i brojne jednodnevne posjetitelje koji su sunčane dane iskoristili za izlet uz šetnju lungomarem i opuštanje u opatijskim restoranima i kavanama. Pritom su imali velik izbor na raspolaganju, jer su otvoreni svi ugostiteljski objekti.

– Protekli vikend bio nam je prvi ozbiljniji test sezone koja stiže u dosad neviđenim uvjetima u turizmu. Ostvarene brojke daju razloga za optimizam, jer se kreću iznad naših očekivanja. Lipanj je bio ispunjen nedoumicama, dok se čekalo otvaranje granica i upute epidemioloških službi, stoga vjerujemo da ćemo u srpnju i kolovozu imati još i bolje rezultate. Turisti prepoznaju komparativne prednosti Hrvatske, ali i Opatijske rivijere – od blizine emitivnim tržištima do duge lječilišne tradicije i visoke razine zdravstvene sigurnosti. Vesele nas pozitivne najave za razdoblje pred nama, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.

Poboljšanju turističkog prometa svakako će doprinjeti i brojna događanja u narednim tjednima i mjesecima. Ljeto na Ljetnoj pozornici otvara klapa Intrade u subotu 20. lipnja, a slijede Liburnia Jazz Festival, koncerti Zdravka Čolića i Željka Joksimovića, Jerry Ricks Blues Festival, tradicionalni Carski grad i omiljena ljetna manifestacija – RetrOpatija, kao i niz drugih programa koji će ispuniti grad pozitivnom atmosferom.