U Opatiji se održava najveće okupljanje građevinske struke

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić otvorio je danas 18. Dane Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) u Opatiji, s više od 1700 sudionika, što je najveće okupljanje građevinske struke u Hrvatskoj. U sklopu 18. Dana već tradicionalno su dodijeljene i godišnje nagrade za izvrsnost u graditeljstvu – KOLOS.

“Na putu prema oporavku i gospodarskom rastu jedna od ključnih uloga pripada građevinskoj struci. Građevinarstvo se smatra jednim od tradicionalnih stupova hrvatske ekonomije i statistike svjedoče o tome: doprinos naše djelatnosti gospodarstvu je izuzetan – u 2023., od ukupnoga broja zaposlenih u RH, 8 % je zaposlenih u našoj djelatnosti, a generiramo približno 5 % hrvatskoga BDP-a. Jedno novostvoreno radno mjesto u građevinarstvu generira dva dodatna radna mjesta u drugim djelatnostima, rekla je je na otvorenju 18. Dana predsjednica Komore, Nina Dražin Lovrec.

Od 2015. do danas broj radnika u građevini je u prosjeku rastao oko 6 % godišnje, znatno brže u odnosu na prosjek EU. Statistika pokazuje i da je u prva tri mjeseca ove godine obujam građevinskih radova porastao za 14,6 posto u odnosu na 2023. godinu.

Sektor građevinarstva imat će svoju ulogu posebno u segmentu dekarbonizacije kroz energetsku obnovu i zelenu tranziciju, ali i u demografskoj revitalizaciji kroz uključivanje u provedbu nacionalne stambene politike” – rekao je potpredsjednik Vlade Branko Bačić.

Dodijeljene nagrade Kolos 

Nova Gradska knjižnica Rijeka u Rijeci dobila je nagradu u kategoriji projektiranje/ konstrukcije te je KOLOS dodijeljen inženjerima Saši Mitroviću, Draganu Ribariću i Marku Ptičeku. U kategoriji projektiranje/geotehnika nagradu KOLOS dobio je Dalibor Ružić za projekt tunela Podmurvice na DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka dok je za isti projekt, kao glavnom projektantu za idejni, izvedbeni i glavni projekt, KOLOS dodijeljen Damiru Šimuniću. Nagradu KOLOS u kategoriji projektiranje pomorske građevine dobio je Josip Zekan za projekt lukobrana Luke Sali.

U kategoriji Stručni nadzor građenja nagradu KOLOS za stručni nadzor izgradnje pristupnih cesta mostu Pelješac Duboka-Šparagovići-Zaradeže dobili su inženjeri Edvin Bralić i Faruk Alibegić, dok je KOLOS za vođenje građenja dodijeljen Suadu Julardžiji za vođenje građenja Tunela Podmurvice na državnoj cesti D403.

Nagrada KOLOS za životno djelo dodijeljena je prof. dr. sc. Borisu Androiću.