U riječkom KBC-u otvoreno Savjetovalište za onkološke pacijente i prva ambulantu za onkofertilitet u Hrvatskoj

Onkološki pacijenti na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka od danas će imati na raspolaganju novo Savjetovalište i ambulantu za onkofertilitet koja je omogućena suradnjom Klinike za ginekologiju i porodništvo te Klinike za urologiju.

Broj onkoloških bolesnika u svijetu pa tako i kod nas raste, ali je dobra vijest da se sve više onkoloških bolesti smatra kroničnima i pacijenti sve dulje žive, rečeno je na konferenciji za novinare. Kako se onkološkim pacijentima otvara niz pitanja, KBC Rijeka odlučio se na otvaranje Savjetovališta za pacijente i njihove obitelji, pri čemu je prvenstvo dobilo nutritivno savjetovalište koje daje smjernice kako se valja hraniti za vrijeme i nakon liječenja. Ambulanta za onkofertilitet, kao prva tog tipa u Hrvatskoj, otvorena je zbog sve većeg broja mlađih pacijenata koji su još u fertilnoj dobi, naglasila je pomoćnica ravnatelja.

Predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju Ivana Mikolašević , podsjetila je na kontinuitet pokretanja projekata poboljšanja skrbi za onkološke pacijente u posljednjih pet mjeseci otkako je na čelu klinike. Otvaranje savjetovališta reakcija je na prijedloge udruga pacijenata kako bi pacijenti ubuduće, umjesto da guglaju netočne informacije, u klinici dobili precizne upute što trebaju jesti. Naglasila je ujedno da će i u slučaju ambulante za onkofertilitet, kao i kod otvaranja ranijih ambulanti specijalisti dolaziti pacijentima, a ne obrnuto.

Kako onkološko liječenje može ostaviti posljedice na plodnost, nužno im je pomoći oko planiranja reprodukcije pa će u tom smislu pacijentice imati pomoć specijalista humane reprodukcije s Klinike za ginekologiju i porodništvo s kojima će u osobnom razgovoru dobiti informacije o mogućnosti planiranja obitelji u skladu s onkološkom terapijom.