U riječkom KBC-u prvi put u Hrvatskoj djetetu ugrađen potkožni defibrilator

U KBC-u Rijeka, po prvi put u Hrvatskoj, djetetu je uspješno ugrađen aparat za davanje elektrošoka u slučaju zastoja rada srca. Dječaka koji je doživio srčani arest ,spasio njegov otac pružanjem mjera oživljavanja do dolaska ekipe hitne pomoći. Pacijent je sada dobrog općeg stanja i oporavlja se u riječkom KBC-u. O cijelom slučaju bilo je riječi na konferenciji za novinare u Dječjoj bolnici Kantrida.

U KBC-u Rijeka tim kardiologa elektrofiziologa Klinike za bolesti srca i krvnih žila te Klinike za pedijatriju uspješno je po prvi puta ugradio 14-godišnjem djetetu aparat sa elektordom koji u slučaju aritmije šalje elektrošok kako bi se spriječio zastoj srca.

Ova metoda korištena je u Hrvatskoj nekoliko puta, ali ovo je prvi slučaj kada je dijete u pitanju.

-“Ovo je naš rad između pedijatrijskih I adultnih kardiologa koji sada već godinama funkcionira savršeno gdje jedni drugima uskačemo u svakom trenutku kada god nama to zatreba. Samu dijagnostiku liječenja smo napravili mi I nastavili su naši adultni kardiolozi. Zahvaljujem se naravno cijelom timu,rekao je intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju Neven Čače.

Pacijent je nakon zahvata dobrog općeg stanja I oporavlja se u riječkom KBC-u .Dječakov otac zahvalio se cijelom timu.

-Ja kao roditelj bih iskoristio ovu priliku da se zahvalim svim dobrim ljudima, dobrim doktorima, svim zaposlenicima KBC-a Rijeka I šireg koji su se potrudili svim silama da spase moje dijete I da nama kao roditeljima olakšaju ovaj trenutak u kojem smo se našli.

Liječnici apeliraju da se u svaku školu ugradi automatski vanjski defibrilator.