U rujnu počinje gradnja Kuće kostrenskih pomoraca

Kreće sanacija, adaptacija i unutarnje uređenje zgrade stare škole u Sv. Barbari, čime počinje realizacija dugo očekivanog projekta Kuća kostrenskih pomoraca.

M_Vukusic-I_Tunjic-D_Vranic-B_Reljac

Potpisom ugovora o radovima označen je početak realizacije dugo očekivanog projekta „Kuća kostrenskih pomoraca“. Ugovor o radovima potpisali su direktor tvrtke Kalun gradnja Marko Vukušić i direktor tvrtke RI-MA Aedificiolum d.o.o. Klana Ivan Tunjić  čije tvrtke čine Zajednicu ponuditelja koja će izvoditi radove te načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić koji je tom prilikom istaknuo:  “ Kuća pomoraca, više je od interpretacijskog centra jer je i pomorstvo u Kostreni više od zanimanja. To je način života koji je oblikovao nas i naše obitelji i utjecao na sve aspekte života i razvoja Kostrene stoga i zaslužuje dobiti počast u vidu nečeg trajnog i opipljivog, mjesta u kojem će svoje mjesto naći eksponati i priče naših mještana. Ponosan sam i počašćen privilegijom da doprinesem realizaciji zasigurno najznačajnijeg kulturnog projekta od osnutka naše općine“.

Potpis ugovora za Kuću kostrenskih pomoraca

Vrijednost građevinskih i obrtničkih radova na sanaciji, adaptaciji i unutarnjem uređenju zgrade stare škole i njezina prenamjena u interpretacijski centar iznosi 2.833.277,27 kuna (bez PDV-a), od kojih je 1,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava dobivenih putem ITU mehanizma, u okviru zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka „Povežimo se baštinom“. Razlika sredstva potrebnih za realizaciju projeka osigurana je iz proračuna Općine Kostrena. Radovi će trajati 240 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao što je planirano polovicom rujna.

Projekt interpretacijskog centra u Kostreni predstavila je ravnateljica Javne ustanove Centar kulture Kostrena Borka Reljac te ispred ustanove osnovane s ciljem upravljanja Kućom, istaknula zadovoljstvo što se nakon višegodišnjeg perioda pripreme ovog kompleksnog zajedničkog projekta napokon krenulo u realizaciju pojedinačnih projekata koji će zajedno činiti mrežu od 13 lokacija kulturno-povijesne baštine s ciljem jačeg turističkog, gospodarskog i regionalnog razvoja temeljenog na kulturološkom identitetu.

Kuća kostrenskih pomoraca bit će novi kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine Kostrene čime će se značajno pridonijeti povećanju turističke privlačnosti Kostrene, posebno njezinog istočnog dijela koji će realizacijom projekta dobiti novi vrijedan sadržaj.

Stara škola u Sv. Barbari sagrađena je 1893. god, a 1996. rekonstruirana i prenamijenjena u poslovni objekt koji su koristile kostrenske udruge. Ovim projektom planira se njezina prenamjena u interpretacijski centar „Kuća kostrenskih pomoraca“, s ciljem prezentacije kulturne baštine vezane za bogatu pomorsku tradiciju Kostrene. Kuća će na suvremen način predstaviti život i ulogu pomoraca i pobliže dati uvid u njegov način života – kako živi, koje zvukove čuje, što osjeća, što doživljava i na koji način utječe na svoju lokalnu zajednicu budući da putujući svijetom donosi utjecaje drugih kultura. Također će aktualizirati i sve druge teme vezane uz pomorstvo.Potpisnici ugovora

Zgradu čine prostori u prizemlju, na prvom katu i u potkrovlju povezani stubištem. Prizemlje će u budućem interpretacijskom centru predstavljati podmorje, prvi kat horizont, a potkrovlje nebo te će se na atraktivan način prikazati život pomorca temeljeći koncepciju uređenja na usporedbi građevine s onime što pomorac vidi dok plovi. Kuća kostrenskih pomoraca predstavljat će svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora, a što će vizualno i prostorno biti predstavljeno kroz četiri postojeća prostora, odnosno prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište koje će ih povezivati i samim će time predstavljati putovanje.

U večernjim satima na istoj lokaciji bit će održana još jedna u nizu prezentacija Kuće kostrenskih pomoraca, ovoga puta namijenjena mještanima Kostrene, na kojoj će ih izrađivači muzeološke studije i projekta iz tvrtki Osam d.o.o. iz Zagreba i AKA tima d.o.o. iz Rijeke pobliže upoznati s konceptom.