U utorak se otvara Kazališna galerija Zajc: Kazališna magija i baština HNK Ivana p. Zajca

maketa

 

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca ponudit će svojoj publici novi, atraktivni sadržaj.

Novouređena Kazališna galerija “Zajc”, šetalište kazališnom magijom i baštinom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, prvi put otvara vrata u utorak, 16.studenog 2021. u 18 sati. Galeriju “Zajc” svečano će otvoriti najmlađa i najstarija glumica HNK Ivana pl. Zajca: Cvita Vidučić i Neva Rošić, a zbog epidemioloških okolnosti i ograničenja, svečanom otvaranju moći će prisustvovati samo posjetiteljice i posjetitelji s ranije preuzetom propusnicom na blagajni Kazališta.

 

Stalni postav Galerije Zajc smješten je u dinamičnom prostoru dvaju krakova bočnih stepeništa i na tzv. “Vidikovcu Klimt”, galeriji na najvišem katu zgrade Kazališta.

Posjetiteljice i posjetitelje pozivamo da pogledaju i istraže kako uz pomoć scenografije, rasvjete, kostima i drugih elemenata stvaramo kazališnu magiju. Moći će razgledati šešire i kostime, pročitati vrijedne dokumente, vidjeti fotografije te doznati mnoge anegdote iz povijesti Kazališta.

Važan dio priče o Kazalištu jest i uvid u to kako Kazalište radi danas, koje sve službe i radionice sudjeluju u složenom i kreativnom procesu priprema i realizacije predstava.

Dojmovi publike i njihova sjećanja na davne i ne tako davne dane Kazališta čine “Vremensku kapsulu” koju ćemo trajno nadopunjavati.

“Vidikovac Klimt” pruža poseban pogled na rane radove slavnog Gustava Klimta koji su nastali upravo za svod riječkog kazališta i uskoro će biti vraćeni na svoje originalno mjesto.

Galerija će imati povremeni program uživo namijenjen različitim grupama publike te interaktivan, edukativan i promotivan program online.