U Viškovu rekordan broj stipendija izvrsnim učenicima i studentima

Čak 163 stipendije izvrsnim učenicima i studentima dodijelit će Općina Viškovo za nastavnu odnosno akademsku godinu 2020./2021. Na temelju pristiglih prijava na natječaj za dodjelu stipendija, nakon obrade su odobrene 124 stipendije za učenike srednjih škola odnosno 39 studentskih stipendija. 26-ero studenata pohađa fakultete u sklopu Sveučilišta u Rijeci, a njih 13-ero izvan riječkog Sveučilišta

classroom-1910012_1920

Riječ je o najvećem broju stipendista otkako se taj program provodi u Općini Viškovo. Ugovori o stipendiranju na kućne adrese stižu ovih dana, a isplate na račune korisnika u iznosu od 300 do 700 kuna mjesečno krenut će nakon što jedan ovjereni primjerak vrate Općini Viškovo. Oni koji su ovjereni primjerak vratili ovih dana mogu na svojim računima očekivati stipendije za rujan, listopad, studeni i prosinac. Općinska načelnica Sanja Udović kaže kako su joj, u „moru“ dokumenata koje potpisuje, Ugovori o stipendiranju najdraži dokumenti koje ovjerava kao načelnica.

 

„Općina Viškovo je svake godine do sada u proračunu osigurala potreban iznos za sve redovne studente i učenike srednjih škola koji ispune kriterij izvrsnosti odnosno prosjek od 4,50. Po tome smo jedna od rijetkih hrvatskih općina koja ne ograničava broj stipendija nego na nju imaju pravo svi izvrsni učenici i studenti. Nikada nismo i nećemo štedjeti na mladim ljudima koji uče, trude se, redovno izvršavaju svoje obaveze, ulažu u sebe i svoje znanje. Oni su naša mladost i naša budućnost te sam uvjerena da će nam se ulaganje u njihovo obrazovanje višestruko isplatiti. Broj izvrsnih učenika i studenata svake je godine sve veći pa smo tako ove godine u proračunu za tu namjenu osigurali više od 450 tisuća kuna. Žao mi je što ove godine zbog epidemioloških mjera nismo mogli organizirati svečano potpisivanje i uručivanje Ugovora pa koristim ovu priliku da stipendistima od srca čestitam. Uvjerena sam da će i dalje biti tako vrijedni i uspješni, na ponos sebi, svojim roditeljima, ali i Viškovu iz kojeg dolaze. Baš sam ponosna što obnašam ovu dužnost u općini koja ima tako puno izvrsne mladosti“, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

 

Osim poticanja izvrsnosti čime se dodatno motiviraju učenici i studenti, Općina Viškovo je svjesna da je nužno ulagati i u prostor u kojem će se mladi moći educirati, informirati, razmjenjivati ideje, planirati projekte. U suradnji s Primorsko-goranskom županijom, ovih je dana završena adaptacija objekta Stare škole u Saršonima u kojem će se otvoriti informativno-edukacijski centar ta djecu i mlade. U njemu će mladima s područja Viškova bez naknade biti na raspolaganju sve potrebne informacije o aktivnostima usmjerenim na njih.