Učionica

Učionica - 13.04.2022.

Predstavljamo vam Gimnaziju Andrije Mohorovičića iz Rijeke koja je počela s provedbom Dron lige,pilot projekta koji za cilj ima stjecanje znanja i vještina iz STEM područja. Iz škole koja ove godine slavi značajne obljetnice, najavili su i Dan otvorenih vrata u svibnju.
Ugostili smo i umirovljenog profesora tehničke kulture i fizike Rifata Ramčića koji je za doprinos razvoju tehničke kulture dobio visoko priznanje- državnu nagradu Faust Vrančić.

Pročitaj više

Učionica – 06.04.2022.

Tema Učionice je školski sport. O tome koliko su sport, kao i bilo koja fizička aktivnost važni i za tijelo i duh, koliko su takvi sadržaji dostupni našoj djeci, o važnosti pravilne prehrane i usvajanja zdravih životnih navika ragovarali smo s gostima iz Saveza školskih sportskih društava PGŽ.

Pročitaj više

Učionica - 30.02.2022.

Ugostili smo dr.sc. Jasnu Arrigoni i doc.dr.sc. Danijelu Blanuša Trošelj iz Centra za poticanje darovitosti Rijeka na temu darovitosti djece-otkrivaju kako prepoznati darovitu djecu, koje su njihove potrebe, što ih razlikuje od vršnjaka, te kako se naš odgojno-obrazovni sustav odnosi prema potencijalno darovitima.

Predstavljamo i Srednju školu Ljudevita Adamića iz Rijeke, koja je uz gimnazijski program, ove školske godine uvela smjer fizioterapeutski tehničar, a sljedeće upisuje prvu generaciju farmaceutskih tehničara.

Pročitaj više

Učionica - 23.03.2022.

Oš Pećine jedna je od svega nekoliko školi koja je u nastavni proces uvela pametne kocke- digitalnu tehnologiju koju su u razrednoj nastavi upotrijebili za obradu lektire.

Razvoj digitalnih kompetencija u svrhu poticanja kreativnosti,u sklopu projekta Umrežimo s( v )e Zajednica tehničke kulture PGŽ počela je provoditi u osnovnim školama u Skradu i Vrbovskom. Goranskim učenicina tako su postale dostupne radionice 3D printanja i modeliranja,robotike, izrada mobilnih aplikacija...

 

Pročitaj više

Učionica - 16.03.2022.

U Učionici vam ovog tjedna predstavljamo aktivnosti i programe za učenike,profesore i nezaposlene mlade koji provodi Centar tehničke kulture Rijeka. Upoznat ćemo vas i s projektima Društva Naša djeca Opatija koje ove godine obilježava 70 godina rada.

Pročitaj više

Učionica - 09.03.2022.

Ugostili smo Meri Dunđer, talentiranu učenicu 3.b razreda KOŠ Josip Pavlišić koja se sprema za županijsku razinu Lidrana i učiteljice Martu Oroz i Jelenu Mandić.
Ravnateljica Evica Kozera predstavila je Drvodjeljsku i strojarsku školu Rijeka, te otkrila zašto je odbačen dosadašnji naziv Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja.

Pročitaj više

Učionica - 02.03.2022.

Županijska razina natjecanja LiDraNo 2022. održat će s 17. ožujka, a kako je protekla gradska razina otkrivaju nam ANIKA HODAK, tajnica gradskog i županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja i MELITA ADANY, članica Prosudbenog povjerenstva za literarni izraz.
Predstavljamo Vam i Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, školu u kojoj je danas svečano predstavljen praktikum za zanimanje pomoćni konobar.

Pročitaj više

Učionica - 23.02.2022.

Posljednje srijede u mjesecu veljači, obilježavamo Dan ružičastih majica. Priča je započela 2007. u Kanadi kada je jedan učenik u školu došao odjeven u ružičastu majicu i zbog čega je postao žrtvom nasilja. Od tada se, u znak solidarnosti i kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, zadnje srijede u veljači širom svijeta nose ružičaste majice.

Pročitaj više

Učionica 16.02.2022.

Ovog tjedna ugostili smo Sibilu Roth, ravnateljicu Ugostiteljske škole Opatija ujedno i Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

Škola s gotovo stoljetnom tradicijom obrazuje vrhunske kuhare, slastičare i konobare koji su sve traženiji na tržištu rada.

U rubrici Inkluzija predstavljamo polaznike edukacije hrvatskog znakovnog jezika održane u sklopu Rinkluzije kojima su uručene diplome.

Pročitaj više

Učionica - 09.02.2021.

Državna matura se bliži, a i pred osmašima je veliki izazov. Koju srednju školu odabrati? U Učionici vam predstavljamo Gimnaziju Eugena Kumičića Opatija i Pomorsku školu Bakar i njihove nove ravnatelje.

Pročitaj više

Učionica - 02.02.2022.

U ovotjednoj Učionici razgovaramo sa sindikalnim povjerenicama i odgajateljicama riječkih vrtića koji se već duže vrijeme bore za povećanje materijalnih prava.
Predstavljamo pilot projekt Za sretnije djetinjstvo koji se provodi u OŠ Sveti Matej u Viškovu, a namijenjen je djeci s poteškoćama u razvoju, poteškoćama u ponašanju, te djeci slabijeg socio-ekonomskog statusa.

Pročitaj više

Učionica - 26.01.2022.

Sažetak emisije Učionica 26.1.2022.
Treću godinu nagradom Ambasadori odgoja i obrazovanja Grad Rijeka želi istaknuti i nagraditi odgojitelje, učitelje, stručne suradnike i ravnatelje koji svakodnevno predano rade s djecom i učenicima na razvijanju kompetencija nužnih za sretan i uspješan život u odrasloj dobi. U Ja znam učenici GAM-a pjevaju, a u nastavku emisije govorimo i o projektu u sklopu kojeg je ovaj spot nastao. Popularne riječke rock i pop pjesme otpjevane su u zborskim aranžmanima, prilagođenima dječjim vokalima, te je napravljen album »PjesmaRIca«, jedinstvenog glazbenog projekta inicijatorice i izvršne producentice Jelene Fabijan, učiteljice razredne nastave u Osnovnoj školi Zamet.

Pročitaj više

Učionica - 18.01.2022.

Sažetak emisije Učionica 18.01.2022.
Grad Rijeka i Osnovna škola Vežica pri kojoj već 15 godina djeluje Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples uputili su pismo namjere Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem su iskazali interes za osnivanjem srednje plesne škole u Rijeci. Udruga SIDRO i četiri najveća sindikata u području interesa Ranog predškolskog odgoja i obrazovanja potpisali su SPORAZUM o zajedničkom zastupanju interesa djece i zaposlenih u području Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, sukladno pozicijama i ovlastima koje svaka pojedina organizacija ima. U Ja znam plešu učenici Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples. U Inkluziji upoznajemo program Snažan start.

Pročitaj više

Učionica - 12.01.2022.

Sažetak Učionice 12.01.2022.
Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe pred izmjenom? Što se njime propisuje? Odgojitelji kao nositelji odgojno - obrazovnog procesa, prva su stepenica zaštite prava svakog djeteta na sigurnost, zdravlje i kvalitetu odgojno - obrazovnog procesa u predškolskim ustanovama.

Pročitaj više

Učionica - 5.1.2022.

Student servis je djelatnost Studentskog centra putem koje se posreduje i omogućuje zapošljavanje i isplate studentima svih sveučilišta i veleučilišta u Republici Hrvatskoj. Koji su poslovi bili nuđeni i koliko studenata uz studiranje i radi i koje poslove? Upoznajemo rad Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Pročitaj više