Učionica

Učionica - 03.02.2021.

9. veljače obilježava se Dan Sigurnijeg Interneta, kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima, aktivnostima na taj dan želi se podići svijest o izazovima u korištenju online tehnologija i važnosti zaštite djece i mladih na internetu. U drugom dijeliu emisije učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke sviraju za Glazbenu školu Frana Lhotke iz Siska i Petrinje.

Pročitaj više

Učionica - 27.01.2021.

Sažetak emisije Učionica 27.1.2021.
Odsjek za kroatistiku danas izvodi program jednopredmetnog i dvopredmetnog studija hrvatskog jezika i književnosti (preddiplomski i diplomski). Uz preddiplomske i diplomske programe Odsjek je izvodio i izvodi poslijediplomske i doktorske studije. Više o njemu doznajemo od dr.sc. Diane Stolac, red.prof., Filozofski fakultet, Odsjek za kroatistiku. U drugom dijelu emisije sudjelujemo u kampanji prikupljanja sredstava za Glazbenu školu Frane Lhotke u Sisku. Sviraju Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke.

Pročitaj više

Učionica 20.01.2021.

Sažetak emisije Učionica 20.1.2021. Potaknuti kampanjom kolega iz Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku prikupljanje financijska sredstva za obnovu svoje škole stradale u potresu 29. 12. 2020., profesori i učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka osmislili su projekt "RONJGOV ZA LHOTKU" koji realiziraju u suradnji s Kanalom RI!

Pročitaj više

Učionica - 13.01.2021.

Sažetak emisije Učionica 13.1.2021.

Nastavna godina u 2021. počinje s nastavom na daljinu za osnovnoškolce od 5-8 razreda i za srednjoškolce u PGŽ. Doznajemo i o ulaganja u školstvo na području županije i upisima u prve razrede. Upoznajemo OŠ San Nicolo. U gostima predstavnici DND-a Opatija. Društvo „Naša djeca“ Opatija organizira kreativne radionice s djecom i za djecu te pružanje psihosocijalne podrške djeci iz područja pogođenih potresima u prostorijama Društva „Naša djeca“ Opatija. Prilozi- napreduje Dječja kuća, pogledajte izložbu o Baltazaru. Inkluzija upoznajemo Barbaru Vardić.

Pročitaj više

Učionica - 23.12.2020.

Sažetak emisije Učionica 23.12.2020.

Udruga Žmergo u suradnji s Gradom Rijekom obilježila je nizom aktivnosti s učenicima riječkih osnovnih škola Međunarodni dan ljudske solidarnosti. Imajući u vidu važnost prirodnih resursa, ali i izgledne posljedice koje će na okoliš, prirodu pa tako i čovjeka, obilježavanjem ovog važnog datuma potaknuli smo učenike i njihove članove obitelji na razmišljanje, ali i djelovanje prema zaštiti važnih prirodnih resursa za zdravlje cijelog eko sustava. Gosti iz Udruge Žmergo i OŠ Kandrida, te pobjednik Eko natječaja. Pomorski fakultet u Rijeci izdao je Monografiju povodom 70. godina djelovanja, gost dekan Alen Jugović. Sven Sušanj u rubrici Ja znam.

Pročitaj više

Učionica - 16.12.2020.

Sažetak emisije Učionica 16.12.2020.

Učenici 4. razreda OŠ Bakar objavili su zavičajno edukativnu slikovnicu „Četiri srca za Bakar“. Slikovnicom se nastojao osvijetliti kontinuitet postojanja grada Bakra, te potaknuti daljnju ljubav i brigu za napredak cijelog bakarskog kraja. O slikovnici i projektima te uz premijeru glazbenog spota razgovaramo s gostima u studiu. U Ja znam gosti su studenti Fakulteta dentalne medicine u Rijeci koji su pokrenuli aktivnosti u cilju prevencije dentalnog zdravlja. Prilozi o nastavi na daljinu i OŠ Kostrena.

Pročitaj više

Učionica - 09.12.2020.

Sažetak emisije Učionica 9.12.2020.
U Inkluziji upoznajemo rad Društva za istraživanje i potporu te akciju kojojm prikupljaju novac za uređenje prostora. Društvo za istraživanje i potporu (DIP) osnovano je 2013. godine s ciljem unaprjeđenja života građana, prevencije društvene isključenosti, promocije zdravog načina života, humanosti i solidarnosti, a prvenstveno prema skupinama s manje mogućnosti. Kroz priloge pratimo studente volontere u Covid centrima, upoznajemo projekt izgradnje škole u Marinićima te pratimo novosti vezano za odvijanje nastave.
Akademija primijenjenih umjetnosti poziva vas na izložbu studentskih radova 2. godine diplomskih studija APURI generacije 2019.-2020. u Galeriji Juraj Klović od 07. – 18. prosinca 2020. Uspješno postavljena izložba rezultat je zajedništva i podrške između nastavnika, asistenta, alumna i studenta.

Pročitaj više

Učionica - 02.12.2020.

Sažetak emisije Učionica 2.12.2020.

Srednjoškolci od 14.prosinca prelaze na nastavu na daljinu, no stručni dio nastave odvijat će se prema planu u školama. Školski praznici, odlučeno je, završavaju 15. siječnja. Škola za primijenju umjetnost u Rijeci obilježila je 20 godina djelovanja. Doznajemo više i o povijesti kroz putovanje pošiljki. Prvi poštanski žig V:FIVME, Rijeka je dobila 1755. godine, samo četiri godine nakon žiga Beča, prvoga žiga u Austrijskom Carstvu. Žig Rijeke iz 1755. g. prvi je poštanski žig na području Republike Hrvatske. U rubrici Ja znam pratimo Paulinu Tuhtan iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci.

Pročitaj više

Učionica - 25.11.2020.

Sažetak emisije Učionica 25.11.2020.

U rubrici Ja znam gost je gimnazijalac Marko Drozdek koji je bio dio četveročlanog hrvatskog tima koji je na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca osvojio zlatnu medalju. Učenici Škole za primjenjenu umjetnost u Rijeci radove prezentiraju putem virtualne izložbe. Pratili smo i učenike Osnovne waldorfske škole u akciji ozelenjavanja Gomile. U Inkluziji doznajemo više o kampanji Moje mjesto pod suncem. Moje mjesto pod suncem je program socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Program pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina te omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne.

Pročitaj više

Učionica - 18.11.2020.

Sažetak emisije Učionica 18.11.2020.

O značaju tehničke kulture i ulozi Zajednice tehničke kulture PGŽ razgovaramo s gostima u studiu. Predsjednicom ZTK PGŽ Ružicom Kamenjašević, pročelnicom županijskog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonjom Šišić te mladim inovatorom. Nataša Mesaroš Grgurić i Bojana Lanča izradile su radni listovi za učenje hrvatskoga jezika kao stranog jezika (za učenike od 1.-4. razreda osnovne škole) pod nazivom HRVATSKI I JA. Obišli smo gradilište nove škole u Jelenju.

Pročitaj više

Učionica - 11.11.2020.

Sažetak emisije Učionica 11.11.2020.

Udruga Žmergo u suradnji s Gradom Rijekom raspisuje natječaj za odgojno-obrazovne institucije Grada Rijeke “Ne okolišaj!” , natječaj za najbolji kreativan rad (transparent, plakat, zastava, poster i sl.) izrađen isključivo od otpada, odnosno prenamjenom i ponovnom uporabom odbačenih predmeta. Natječaj je namijenjen učenicima od 1. do 8. razreda riječkih osnovnih škola, gošća Diana Kovačić predsjednica Udruge Žmergo. Upoznajemo i studentice i doc.dr.sc. Ninu Perezu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U Ja znam pratimo rad Mie Negovetić, a u Inkluziji dobitnike nagrada festivala Uhvati film.

Pročitaj više

Učionica - 04.11.2020.

Sažetak emisije 4.studenog 2020.

Igre poput šaha koje predstavljaju izazov za mozak potiču rast dendrita. S više dendrita, neuronska komunikacija unutar mozga se poboljšava i postaje brža. O šahu s Goranom Mufićem iz Akademskog šah kluba junior iz Rijeke. U Rijeci djeluje Centar za poticanje darovitosti, više o radu doznali smo od dr.sc. Jasne Arrigoni i doc.dr.sc. Danijele Blanuš Trošelj. Tehnička škola obilježila je 75 godina rada, a osnovnoškolci u Gorskom kotaru dobili su novo prijevozno vozilo.

Pročitaj više

Učionica - 29.10.2020.

Sažetak emisije 28.10.2020.

Nastavnici mogu odahnuti više nije moguće anonimno prijavljivati nastavnike inspekciji već se mora to učiniti s iimenom i prezimenom, rezultat je to dugotrajne borbe koju je pokrenula riječka profesorca Tamara Šoić. Kako izgleda radni dan u školi i čime se sve bave kada nisu na satu, što ih muči doznajemo od gošće u studiju.

U Inkluziji o festivalu Uhvati film koji se bavi životom osoba s invaliditetom.

U Ja znam poslušat ćemo nastup učenice srednje Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka Medee Market Sindik i Karle Pupis, koje su osvojile 1.nagrada na natjecanje Lav Mirski 2020

Pročitaj više

Učionica - 21.10.2020.

Sažetak emisije 21.10.2020.

Doznajemo više o nastavi makedonskog jezika u PGŽ. Riječko kazalište mladih KAMOV, učilište HNK Ivana pl. Zajca u novoj kazališnoj sezoni pokreće novu dramsku grupu na talijanskom jeziku. Ugostiteljska škola Opatija već punih 91 godinu obrazuje kadar kuhara, no bojazan je povratka nastave online što za strukovne škole predstavlja veliki problem.

Pročitaj više

Učionica - 14.10.2020.

Sažetak emisije 14.10.2020.

18. Festival znanosti, glavna tema ovogodišnjeg, izdanja je "Kultura znanosti". U razgovoru s gošćama, prof.dr.sc.RAJKA JURDANA ŠEPIĆ, predsjednica Udruge Zlatni rez i doc.dr.sc. VEDRANA MIKULIĆ CRNKOVIĆ, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti Rijeka, doznajemo više o samom festivalu, ali i interesu za znanošću i njezinom ulogom u društvu. U Inkluzijiji govorimo o mentalnom zdravlju, u Ja znam na harfi svira Marta Ćiković. Gosti- Jakov Tomasić osvojio je prvo mjesto u kategoriji Osnove informatike za srednje strukovne škole, a Simeon Stefanović treće. Marin Kupanovac osvojio je drugo mjesto u kategoriji Logo za sedme razrede. Sedam polaznika Budi++ radionica pozvano je na Državno natjecanje.

Pročitaj više