Učionica

Učionica - 17.02.2021.

Sažetak emisije Učionica 17.2.2021. LiDraNo hrvatska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva u novim izazovima održavanja. Županijski LiDraNo bit će 10. ožujka, a državni od 3. do 5. svibnja 2021. Kanal Ri i Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke zajedno u humanitarnoj aktivnosti pomažu Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku, Ronjgov za Lhotku.

Pročitaj više

Učionica 10.02.2021.

Sažetak emisije Učionica 10.2.2021.

Psihologinja Osnovne škole Podmurvice Nada Kegalj dobitnica je brojnih priznanja i nagrada za postignute uspjehe u odgojno-obrazovnom radu, unapređivanju komunikacijskih vještina u nastavi i pružanju psihološke pomoći učenicima, a posljednja u nizu nagrada je »Ivan Filipović« . S gošćim razgovaramo u utjecaju trenutne situacije na psihološko zdravlje učenika. Učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke sviraju za Glazbenu školu Frana Lhotke iz Siska u Ronjgov za Lhotku.

Pročitaj više

Učionica - 03.02.2021.

9. veljače obilježava se Dan Sigurnijeg Interneta, kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima, aktivnostima na taj dan želi se podići svijest o izazovima u korištenju online tehnologija i važnosti zaštite djece i mladih na internetu. U drugom dijeliu emisije učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke sviraju za Glazbenu školu Frana Lhotke iz Siska i Petrinje.

Pročitaj više

Učionica - 27.01.2021.

Sažetak emisije Učionica 27.1.2021.
Odsjek za kroatistiku danas izvodi program jednopredmetnog i dvopredmetnog studija hrvatskog jezika i književnosti (preddiplomski i diplomski). Uz preddiplomske i diplomske programe Odsjek je izvodio i izvodi poslijediplomske i doktorske studije. Više o njemu doznajemo od dr.sc. Diane Stolac, red.prof., Filozofski fakultet, Odsjek za kroatistiku. U drugom dijelu emisije sudjelujemo u kampanji prikupljanja sredstava za Glazbenu školu Frane Lhotke u Sisku. Sviraju Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke.

Pročitaj više

Učionica 20.01.2021.

Sažetak emisije Učionica 20.1.2021. Potaknuti kampanjom kolega iz Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku prikupljanje financijska sredstva za obnovu svoje škole stradale u potresu 29. 12. 2020., profesori i učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka osmislili su projekt "RONJGOV ZA LHOTKU" koji realiziraju u suradnji s Kanalom RI!

Pročitaj više

Učionica - 13.01.2021.

Sažetak emisije Učionica 13.1.2021.

Nastavna godina u 2021. počinje s nastavom na daljinu za osnovnoškolce od 5-8 razreda i za srednjoškolce u PGŽ. Doznajemo i o ulaganja u školstvo na području županije i upisima u prve razrede. Upoznajemo OŠ San Nicolo. U gostima predstavnici DND-a Opatija. Društvo „Naša djeca“ Opatija organizira kreativne radionice s djecom i za djecu te pružanje psihosocijalne podrške djeci iz područja pogođenih potresima u prostorijama Društva „Naša djeca“ Opatija. Prilozi- napreduje Dječja kuća, pogledajte izložbu o Baltazaru. Inkluzija upoznajemo Barbaru Vardić.

Pročitaj više

Učionica - 23.12.2020.

Sažetak emisije Učionica 23.12.2020.

Udruga Žmergo u suradnji s Gradom Rijekom obilježila je nizom aktivnosti s učenicima riječkih osnovnih škola Međunarodni dan ljudske solidarnosti. Imajući u vidu važnost prirodnih resursa, ali i izgledne posljedice koje će na okoliš, prirodu pa tako i čovjeka, obilježavanjem ovog važnog datuma potaknuli smo učenike i njihove članove obitelji na razmišljanje, ali i djelovanje prema zaštiti važnih prirodnih resursa za zdravlje cijelog eko sustava. Gosti iz Udruge Žmergo i OŠ Kandrida, te pobjednik Eko natječaja. Pomorski fakultet u Rijeci izdao je Monografiju povodom 70. godina djelovanja, gost dekan Alen Jugović. Sven Sušanj u rubrici Ja znam.

Pročitaj više

Učionica - 16.12.2020.

Sažetak emisije Učionica 16.12.2020.

Učenici 4. razreda OŠ Bakar objavili su zavičajno edukativnu slikovnicu „Četiri srca za Bakar“. Slikovnicom se nastojao osvijetliti kontinuitet postojanja grada Bakra, te potaknuti daljnju ljubav i brigu za napredak cijelog bakarskog kraja. O slikovnici i projektima te uz premijeru glazbenog spota razgovaramo s gostima u studiu. U Ja znam gosti su studenti Fakulteta dentalne medicine u Rijeci koji su pokrenuli aktivnosti u cilju prevencije dentalnog zdravlja. Prilozi o nastavi na daljinu i OŠ Kostrena.

Pročitaj više

Učionica - 09.12.2020.

Sažetak emisije Učionica 9.12.2020.
U Inkluziji upoznajemo rad Društva za istraživanje i potporu te akciju kojojm prikupljaju novac za uređenje prostora. Društvo za istraživanje i potporu (DIP) osnovano je 2013. godine s ciljem unaprjeđenja života građana, prevencije društvene isključenosti, promocije zdravog načina života, humanosti i solidarnosti, a prvenstveno prema skupinama s manje mogućnosti. Kroz priloge pratimo studente volontere u Covid centrima, upoznajemo projekt izgradnje škole u Marinićima te pratimo novosti vezano za odvijanje nastave.
Akademija primijenjenih umjetnosti poziva vas na izložbu studentskih radova 2. godine diplomskih studija APURI generacije 2019.-2020. u Galeriji Juraj Klović od 07. – 18. prosinca 2020. Uspješno postavljena izložba rezultat je zajedništva i podrške između nastavnika, asistenta, alumna i studenta.

Pročitaj više

Učionica - 02.12.2020.

Sažetak emisije Učionica 2.12.2020.

Srednjoškolci od 14.prosinca prelaze na nastavu na daljinu, no stručni dio nastave odvijat će se prema planu u školama. Školski praznici, odlučeno je, završavaju 15. siječnja. Škola za primijenju umjetnost u Rijeci obilježila je 20 godina djelovanja. Doznajemo više i o povijesti kroz putovanje pošiljki. Prvi poštanski žig V:FIVME, Rijeka je dobila 1755. godine, samo četiri godine nakon žiga Beča, prvoga žiga u Austrijskom Carstvu. Žig Rijeke iz 1755. g. prvi je poštanski žig na području Republike Hrvatske. U rubrici Ja znam pratimo Paulinu Tuhtan iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci.

Pročitaj više

Učionica - 25.11.2020.

Sažetak emisije Učionica 25.11.2020.

U rubrici Ja znam gost je gimnazijalac Marko Drozdek koji je bio dio četveročlanog hrvatskog tima koji je na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca osvojio zlatnu medalju. Učenici Škole za primjenjenu umjetnost u Rijeci radove prezentiraju putem virtualne izložbe. Pratili smo i učenike Osnovne waldorfske škole u akciji ozelenjavanja Gomile. U Inkluziji doznajemo više o kampanji Moje mjesto pod suncem. Moje mjesto pod suncem je program socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Program pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina te omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne.

Pročitaj više

Učionica - 18.11.2020.

Sažetak emisije Učionica 18.11.2020.

O značaju tehničke kulture i ulozi Zajednice tehničke kulture PGŽ razgovaramo s gostima u studiu. Predsjednicom ZTK PGŽ Ružicom Kamenjašević, pročelnicom županijskog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonjom Šišić te mladim inovatorom. Nataša Mesaroš Grgurić i Bojana Lanča izradile su radni listovi za učenje hrvatskoga jezika kao stranog jezika (za učenike od 1.-4. razreda osnovne škole) pod nazivom HRVATSKI I JA. Obišli smo gradilište nove škole u Jelenju.

Pročitaj više

Učionica - 11.11.2020.

Sažetak emisije Učionica 11.11.2020.

Udruga Žmergo u suradnji s Gradom Rijekom raspisuje natječaj za odgojno-obrazovne institucije Grada Rijeke “Ne okolišaj!” , natječaj za najbolji kreativan rad (transparent, plakat, zastava, poster i sl.) izrađen isključivo od otpada, odnosno prenamjenom i ponovnom uporabom odbačenih predmeta. Natječaj je namijenjen učenicima od 1. do 8. razreda riječkih osnovnih škola, gošća Diana Kovačić predsjednica Udruge Žmergo. Upoznajemo i studentice i doc.dr.sc. Ninu Perezu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U Ja znam pratimo rad Mie Negovetić, a u Inkluziji dobitnike nagrada festivala Uhvati film.

Pročitaj više

Učionica - 04.11.2020.

Sažetak emisije 4.studenog 2020.

Igre poput šaha koje predstavljaju izazov za mozak potiču rast dendrita. S više dendrita, neuronska komunikacija unutar mozga se poboljšava i postaje brža. O šahu s Goranom Mufićem iz Akademskog šah kluba junior iz Rijeke. U Rijeci djeluje Centar za poticanje darovitosti, više o radu doznali smo od dr.sc. Jasne Arrigoni i doc.dr.sc. Danijele Blanuš Trošelj. Tehnička škola obilježila je 75 godina rada, a osnovnoškolci u Gorskom kotaru dobili su novo prijevozno vozilo.

Pročitaj više

Učionica - 29.10.2020.

Sažetak emisije 28.10.2020.

Nastavnici mogu odahnuti više nije moguće anonimno prijavljivati nastavnike inspekciji već se mora to učiniti s iimenom i prezimenom, rezultat je to dugotrajne borbe koju je pokrenula riječka profesorca Tamara Šoić. Kako izgleda radni dan u školi i čime se sve bave kada nisu na satu, što ih muči doznajemo od gošće u studiju.

U Inkluziji o festivalu Uhvati film koji se bavi životom osoba s invaliditetom.

U Ja znam poslušat ćemo nastup učenice srednje Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka Medee Market Sindik i Karle Pupis, koje su osvojile 1.nagrada na natjecanje Lav Mirski 2020

Pročitaj više