Ugostiteljskoj školi Opatija bespovratna sredstva za Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu

vlcsnap-2020-06-09-16h36m09s036

U opatijskoj Ugostiteljskoj školi ministar turizma Gari Cappelli i ravnateljica škole Sibila Roth potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu vrijedan 58,7 milijuna kuna. Projekt se 85% financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna.

– Imamo 6 Centara kompetentnosti sve zajedno 388 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje moramo realizirati do 2023. godine. Moramo podizati kvalitetu školovanja kroz dualno školovanje gdje ćemo dobiti kadrove sa praktičnim pristupom praksi što se očekuje od ljudi koji završavaju ovu ustanovu. Opatija je po tome poznata i priznata – rekao je ministar Gari Cappelli.

Regionalnim centrima kompetentnosti zadatak je eliminirati ili minimizirati trenutačna uska grla u obrazovanju, a uz poslodavce, značajnu ulogu u procesu uspostave Centara imaju i visokoškolske ustanove, ali i strukovna udruženja, komore, strani partneri i drugi zainteresirani dionici.

– Ovo je danas za softverske aktivnosti, za naše redovne učenike koji pohađaju strukovno obrazovanje, za odrasle polaznike, zaposlene i nezaposlene koji će stjecati određene stručne kvalifikacije, za bolje tržište rada – rekla je ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth.

Glavne aktivnosti projekta Regionalni centar profesija u turizmu, bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca, koji će biti aktivni partneri u projektu. Jedna od važnih aktivnosti bit će osnivanje SMART praktikuma, u kojem će se primijeniti nove tehnologije u sektoru turizma i ugostiteljstva, primjerice tehnologija proširene stvarnosti, izradit će se portal za elektroničko učenje i digitalni obrazovni sadržaj, a za ciljnu skupinu osoba s teškoćama nabavit će se prilagođeni softver, koji ćepridonijeti njihovoj boljoj socijalnoj uključenosti.