Uhićen poduzetnik iz Matulja

handcuffs-2202224_1920

Uhićen zbog više kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta

 

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

 

Sumnjiči se da je kao vlasnik i odgovorna osoba dviju tvrtki sa sjedištem u Matuljima, s ciljem da ostvari protupravnu imovinsku korist, prisvojio ukupni ostvareni dnevni utržak tvrtki za 2015. godinu, u iznosu većem od 1.319.000,00 kuna.

Osim toga pri upisu novih tvrtki u sudski registar u travnju i kolovozu 2018. godine je dao lažni iskaz iako je znao za postojeća porezna dugovanja prethodno spomenutih tvrtki.

 

Uz to se sumnjiči i za počinjenje kaznenih djela pogodovanje vjerovnika. Naime, od 20. listopada 2017. do kraja svibnja 2018. je protivno važećim zakonskim propisima, izabranim dobavljačima isključivo gotovinski plaćao isporučenu robu i usluge, a koji na taj način i u to vrijeme nisu imali pravo na ispunjenje njihovih potraživanja. Ostale je vjerovnike tako oštetio koji su imali prednost pri naplati po ovršnim rješenjima.

 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno k tome da je kao odgovorna osoba tvrtke, čiji su poslovni računi od lipnja do studenoga 2018. godine bili u neprekidnoj blokadi, prenio njezinu imovinu u korist druge novoosnovane tvrtke. Time je smanjio njezinu vrijednost za najmanje 77.000 kuna i prouzročio stečaj iste.

 

Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, četiri pronevjere, dva djela davanje lažnog iskaza, kao i dva djela pogodovanje vjerovnika te prouzročenje stečaja, po završetku kriminalističkog istraživanja 39-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu i predan pritvorskom nadzorniku.