Uhićeno dvoje Talijana zbog neplaćanja hotela i lažnog predstavljana

Dvoje talijanskih državljana, u dobi od 35 i 61 godine, uhićeno je zbog sumnje  da su počinili niz prevara  neplaćanjem hotelskog smještaja na području Hrvatske. 

U Policijskoj postaji Trogir su 1. srpnja zaprimili prijavu kako je dvoje stranih državljana u hotelu na području Trogira 26. lipnja unajmilo sobu u kojoj su boravili do 1. srpnja, da bi potom napustili hotel bez plaćanja računa za smještaj i usluge. Policijski službenici su poduzeli niz mjera kako bi pronašli te osobe, a obavljenim provjerama utvrđeno je kako su se najvjerojatnije koristile krivotvorenim ispravama i lažno se predstavljali, a sve u cilju neplaćanja troškova. Za njima je i raspisana potraga.

Protekle nedjelje službenici Policijske postaje Crikvenica su, u koordinaciji s kolegama iz Policijske postaje Opatija, u hotelu na području Crikvenice pronašli dvije osobe – muškarca i ženu – državljanku Italije, kojoj su odmah utvrdili identitet, i muškarca, kojem je identitet naknadno utvrđen u službenim prostorijama jer nije kod sebe imao dokumente. Osobe su uhićene i istog dana prepraćene u Policijsku postaju Trogir koja je za njima raspisala potragu, kako bi se nad njima provelo kriminalističko istraživanje.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je postojanje sumnje da su tijekom lipnja i srpnja ove godine 61-godišnjak i 35-godišnjakinja počinili niz kaznenih djela. Talijan je osumnjičen za ukupno 16 kaznenih djela: devet krivotvorenja isprave i sedam kaznenih djela prijevara, a 35-godišnja državljanka Italije 12 kaznenih djela – sedam krivotvorenja isprave i pet prijevara.

Tijekom kriminalističkog istraživanja došlo se do sumnji da su Talijeni izradili više lažnih talijanskih isprava – osobnih iskaznica – temeljem kojih su se prijavljivali u hotele, zajedno koristili usluge hotela, da bi potom hotele napustili bez plaćanja računa, i to:
– 19. lipnja 2022. – tri dana su koristili usluge hotela u Karlovcu, nakon čega su isti napustili ne plativši račun u iznosu 4.575 kuna,
– 22. lipnja  – četiri dana su koristili usluge hotela u Fužinama, a istog su napustili ne plativši račun u iznosu od 1.666 kuna,
– 1. srpnja  – zajedno s državljankom Italije šest dana koristio usluge hotela u Trogiru, a istog su napustili ne plativši račun u iznosu 6.744 kune.
Također, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 61-godišnjak u pet slučajeva prilikom zaključivanja ugovora vezano uz korištenje mobilnih usluga doveo u zabludu djelatnike tvrtke na način da se lažno predstavio, te je na osnovu krivotvorenih isprava zaključio ugovor, a također je utvrđena sumnja da je 35-godišnjakinja to isto napravila u pet slučajeva.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja talijanski su državljani, uz kaznenu prijavu, predani pritvorskom nadzorniku.

 

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

  •