UKIDANJE ZAKONA O BRDSKO-PLANINSKOM PODRUČJU DONOSI PROBLEME OPĆINAMA

Ukidanjem Zakona 14 općina naše županije ostat će bez stotinjak milijuna kuna godišnje

Ukidanjem Zakona 14 općina naše županije ostat će bez stotinjak milijuna kuna godišnje

Ukidanjem Zakona o brdsko-planinskom području o čemu se govori posljednjih dana, 14 općina naše županije ostat će bez stotinjak milijuna kuna godišnje. Manjak u proračunu najviše će osjetiti Općina Matulji koja je temeljem tog Zakona lani dobila 26 milijuna kuna odnosno 40 posto ukupnog proračuna. U proteklih 7 godina Općina je stotinjak milijuna kuna sredstava iz tog Zakona uložila u komunalnu infrastrukturu. Kako dalje bez tog novca, pita se i novi matuljski čelnik Mario Ćiković.
– Što se tiče naših kapitalnih projekata koje smo zacrtali, izgradnja sportske dvorane, zdravstvenog centra, neće doći u pitanje jer imamo određena sredstva, da tako kažem, u pričuvi – rekao je načelnik Općine Matulji, Mario Ćiković.
Načelnik očekuje dosta interesa poduzetnika budući da su matuljske radne zone komunalno opremljene. Međutim, i oni će ukidanjem Zakona ostati bez određenih povlastica. Manjak u budžetu osjetit će i građani.
– Na kraju godine kad se podnese porezna prijava naši ljudi dobiju povrat poreza sa aspekta tog brdsko-planinskog, a ukoliko se on ukine, tog povrata više neće bit. Mislim da ćemo morati ići na povećanje određenih usluga od dječjeg vrtića do komunalne naknade – dodaje Ćiković.
Nezadovoljstvo ukidanjem brdsko-planinskog statusa ne kriju ni u Čavlima. Načelnik Željko Lambaša kaže kako bez tog Zakona ne bi bilo dvorane u Mavrincima, boćališta u Hrastenicama, ali ni komunalne infrastrukture.
Zakon kojeg je svojedobno donijela Vlada Ivice Račana, aktualna Jadranke Kosor ukida zbog usklađenja s kriterijima europske unije pa će se u Saboru i Vladi raspravljati o novom Zakonu o regionalnom razvoju. Pitanje je hoće li on predvidjeti da porez na dobit i dio poreza na dohodak ostanu u Općinama kao što je to slučaj danas u brdsko-planinskim područjima.