Ulica nije dom: U ponedjeljak se obilježava Svjetski dan beskućnika

IMG_20221009_124814

Hrvatska mreža za beskućnike, njene članice i drugi sudionici koji skrbe o beskućnicima obilježavaju Svjetski dana beskućnika, 10. listopada.

Ove godine, pod geslom „Ulica nije dom“ žele  upozoriti javnost i donositelje odluka na svim razinama na sve veći broj beskućnika i osoba iz siromašnih i socijalno isključenih skupina koji se nalaze u riziku od beskućništva i koje preko noći mogu završiti na ulici. Posebno se to odnosi na žrtve obiteljskog nasilja, mlade koji izlaze iz sustava alternativne skrbi, povratnike iz pravosudnih i zdravstvenih ustanova, izbjeglice i azilante, osobe s psihičkim poteškoćama, starije osobe i druge socijalno ugrožene skupine.

bit će posaln apel donositeljima odluka da je vrijeme da se u Hrvatskoj počne sustavnije skrbiti o beskućnicima i donese strategija za borbu protiv beskućništva te nacionalna i lokalne strategije socijalnog stanovanja za razvijanje primjerenijeg sustava stambenih subvencija i pomoći kućanstvima u neprimjerenim uvjetima stanovanja.

U ponedjeljal 10. listopada s počekom u 12:00 sati, u osam gradova, u Rijeci na Jadranskom trgu, organizacije koje skrbe o beskućnicima na javnim će mjestima hrvatskoj javnosti i donositeljima odluka poslati apel „ULICA NIJE DOM“