Ulica nije dom:Danas se obilježava Svjetski dan beskućnika

FB_IMG_1633874470162

 

Na današnji dan ,pod geslom „Ulica nije dom“, obilježavava se  Svjetski dan beskućnika. 

Procjena je kako danas u Hrvatskoj ima 2.000 apsolutnih beskućnika, a više tisuća obitelji i pojedinaca živi u neadekvatnim stambenim uvjetima. Veliki broj pojedinaca nalazi se u riziku od beskućništva.

Želimo upozoriti javnost i donositelje odluka na svim razinama na veliki broj građana iz siromašnih i socijalno isključenih skupina koji se nalaze u riziku od beskućništva i koji preko noći mogu završiti na ulici, apeliraju iz Hrvatske mreže za beskućnika. Posebno se to odnosi na žrtve obiteljskog nasilja, mlade koji izlaze iz sustava alternativne skrbi, povratnike iz pravosudnih i zdravstvenih ustanova, izbjeglice i azilante, osobe s psihičkim poteškoćama, starije osobe i druge socijalno ugrožene skupine.

Apeliramo, nabrajaju dalje iz Hrvatske brwme za beskućnika, na donositelje odluka da je vrijeme da se u RH počne primjenjivati ETHOS – Europska tipologija beskućništva i stambene isključenosti koju koristi većina članica EU te da je nužno donijeti nacionalnu i lokalne strategije socijalnog stanovanja uz razvijanje primjerenijeg sustava stambenih subvencija i pomoći za kućanstva s neprimjerenim stambenim uvjetima. Jedini učinkoviti način prevencije beskućništva je međusektorska suradnja.

Od srca se zahvaljujemo svim volonterima, zaposlenicima, suradnicima i donatorima koji nesebično pomažu rad organizacija pružatelja skrbi o beskućnicima diljem Hrvatske, poručuju predstavnici Hrvatske mreže za beskućnika