UNWTO: Covid-19 ugrozio svjetski turizam – do kraja travnja 44 posto manje turista

Pandemija covida-19 znatno je ugrozila svjetski turizam, smanjivši broj međunarodnih dolazaka od početka godine do kraja travnja za 44 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, uz gubitak prihoda od 195 milijardi dolara, izvijestila je Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

kamenjak-4919397_1920

Iako se očekivalo da će travanj unatoč već prisutnoj pandemiji ipak biti jedno od prometnijih doba godine zbog uskrsnih blagdana, gotovo sveopće uvođenje ograničenja putovanja dovelo je do pada od 97 posto u međunarodnim turističkim dolascima u tom mjesecu.

Već u ožujku pad je na svjetskoj razini bio 55 posto, dok za razdoblje od travnja na dalje, pogotovo za ljetni dio turističke godine, iz UNWTO-a napominju da se “vidi neka nada”, ali da je sve još neizvjesno i nezahvalno za prognoze.

UNWTO sektoru, posebice članicama-zemljama te vladama, regionalnim i svjetskim institucijama, preporuča da se za vrijeme smanjenog prometa posveti restartu turističkih politika i strategija, odnosno da, dok se turizam ne bude mogao odvijati punom snagom, snažno pomognu njegov opstanak i zaštite radna mjesta.

“Nagli i snažan pad broja turista prijeti milijunima radnih mjesta i ekonomiji te je vitalno važno da ponovno pokretanje turizma postane prioritet i njime se upravlja odgovorno, štiteći najugroženije i brinući o zdravlju i sigurnosti. Sve dok se turizam ponovno ne pokrene, pozivamo na snažnu podršku sektoru i pozdravljamo korake koje poduzimaju i EU i pojedine zemlje, uključujući Francusku i Španjolsku, kako bi ekonomski poduprli turizam i izgradili temelje za oporavak”, izjavio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili. 

Pad najveći u Aziji, Europa na drugom mjestu

UNWTO-ovi podaci pokazuju da su do kraja travnja najviše pandemijom bili pogođeni turizam Azije i Pacifika, gdje je došlo 51 posto manje stranih turista nego lani, dok je Europa na drugom mjestu s padom od 44 posto.

Slijede Bliski Istok s padom od 40 posto, Amerike s 36 posto, dok je u Africi međunarodnih turističkih dolazaka bilo 35 posto manje nego lani.

Iz UNWTO-a naglašavaju da su početkom svibnja projicirali kako bi se turizam u 2020. mogao suočiti s potencijalnim padom ukupnog broja međunarodnih turista od 60 do 80 posto, ovisno o ukidanju ograničenja putovanja.

No, dodaju da su od sredine svibnja utvrdili porast broja odredišta koja se postupno otvaraju s mjerama za ponovno pokretanje turizma, uključujući uvođenje poboljšanih mjera sigurnosti i higijene i politika usmjerenih promicanju domaćeg turizma.