Upisi u srednje škole:Tražene gimnazije i medicinska zanimanja, najmanji interes za kuhare i konobare

Za jesenji rok koji počinje 21. kolovoza u županijskim srednjim školama ostalo je još 297 slobodnih mjesta, od čega još vrlo malo u školi za primjenjenu umjetnost, prometnoj školi, tgovačkoj I tekstilnoj školi te ekonomskoj školi Mije Mirkovića.

3118e166-resize-820x0x100

Završen je ljetni upisni krug za buduće srednjoškolce. Ukupno se u srednje škole na području županije upisalo 2362 učenika od čega 2255 u škole kojima je osnivač primorsko goranska županija. Postotak popunjenosti po programima iznosi 89%.

-”94% su popunjeni gimnazijski programi, 93% strukovni 4 I 5-godišnji, 74% trogodišnji, nešto manje nego prošle šk godine, 90% umjetnički programi I 18% programi za učenike s teškoćama u razvoju , izvijestila je pročelnica UO za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin

Neke od škola popunile su kvote I upise završile u ljetnom roku. Među njima je salezijanska klasična gimnazija te 4 županijske gimnazije.

-”Mi upisujemo 3 razreda opće gimnazije to su 72 učenika I 2 prirodoslovno matematičke to je 48 učenika. Imali smo 600 prijava I za jedna I drugi smjer to je 1200 mjesta I u prvom roku smo upisali sve odnosno nećemo imati drugi upisni rok, pbjasnio je situaciju ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka Henry Ponte

Osim gimnazija, svoje prve razrede u ljetnom roku popunilo je još 7 škola.

-” Medicinska škola u Rijeci, ona je svake godine hit I među 5 do 7 je najzanimljivijih škola u RH, prirodoslovno grafička škola, srednja škola za elektroniku I računarstvo, tehnička škola Rijeka, građevinsko tehnička, hotelijersko turistička škola Opatija, istaknula je Stilin 

 U Hotelijersko turističkoj školi navode kako su im ove godine odobrena 4 razredna odjela odnosno 96 učenika.

– “Prijave je bilo za 3 razreda odnosno mogli smo da je ministarstvo dozvolilo imati 4 razredna odjela s manjim brojem učenika što bi zapravo bilo izvrsno s obzirom na epidemiološku situaciju jer nitko ne zna što nas čeka na jesen,ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Opatija Ksenija Beljan

I ove u godine učenici pokazali slab interes za pojedine obrtničke programe a posebno zabrinjava manjak prijava za ugostiteljska zanimanja, konkretno kuhare I konobare.

– Konobara je upisano svega 11, na Lošinju 2, u Crikvenici 3, na Krku 5 I 5 u ugostiteljskoj školi a kuhara je upisano svega 14, 6 u Ck, 5 na Krku I 3 na Lošinju,istaknula je Stilin. Također je najavila da će se neki programi ukinuti jer za njih nema interesa. 

Za jesenji rok koji počinje 21. kolovoza u županijskim srednjim školama ostalo je još 297 slobodnih mjesta, od čega još vrlo malo u školi za primjenjenu umjetnost, prometnoj školi, tgovačkoj I tekstilnoj školi te ekonomskoj školi Mije Mirkovića.