Upozorenje građanima: Ne dajte osobne podatke preko mobilnih aplikacija

hacking-4839031_1920

 

Upozorenje građanima: Ne dajte osobne podatke preko mobilnih aplikacija

 

Zaprimili smo informacije da naši građani putem mobilnih aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa na pametnim telefonima zaprimaju obavijesti putem kojih se traži da, zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije, povratno dostave sljedeće osobne podatke:

– Ime i prezime,

– Adresu stanovanja,

– OIB ili JMBG i

– Kopiju osobne iskaznice

 

Ne nasjedajte jer Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke građana putem mobilnih aplikacija!

Ne dostavljate osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni.

Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji na 192.

 

 

Koronavirus – upute kako kontaktirati policiju i savjeti građanima

 

U cilju zaštite zdravlja i smanjenja mogućnosti širenja koronavirusa, Policijska uprava primorsko-goranska prethodnih dana uputila je građane na mogućnosti podnošenja zahtjeva i rješavanja određenih poslova putem sustava e-građanin te na druge odgovarajuće načine.
Uz upute i obavijesti vezane uz upravne poslove i prometne nesreće i prekršaje,  građane također upućujemo da dojave o različitim kažnjivim radnjama mogu javiti na telefon 192, na brojeve telefona ili na adrese  elektroničke pošte policijskih postaja u sastavu ove Policijske uprave, koje mogu pronaći  OVDJE  ili putem aplikacije E-policija.

U slučaju da građani moraju osobno pristupiti u službene prostorije, policijski službenici će ih kontaktirati te ima dati daljnje upute. Također, građani koji su oštećeni nekom kažnjivom radnjom potvrdu mogu zatražiti elektroničkom poštom.
U slučaju zahtjeva na koje se naplaćuje upravna pristojba, isti se uz dokaz o plaćenoj pristojbi mogu dostaviti redovnom poštom te će podnositeljima zahtjeva na isti način biti dostavljena potvrda ili odgovor na podnesak.
I dalje, sve građane molimo te upućujemo da u službene prostorije dolaze samo u žurnim slučajevima te se pri tom striktno pridržavaju svih mjera samozaštite,  poštuju preporuke o udaljenosti od drugih osoba te postupaju po uputama policijskih službenika.
 
Dosad objavljene obavijesti možete pronaći na poveznicama:   
Obavijest za građane: Obavljanje upravnih poslova
Uputa građanima – Postaja prometne policije Rijeka – rad sa strankama
Obavijest: Zaprimanje zahtjeva za boravak i rad elektroničkom poštom
 
Nadalje, i ovom prilikom upućujemo građane, posebno one starije životne dobi na poduzimanje odgovarajućih mjere samozaštita. Iako u nekoliko proteklih dana na području ove Policijske uprave nismo zabilježili slučajeve prijevara ili krađa na štetu starijih građana počinjenih u njihovim domovima, molimo građane da budu oprezni u kontaktu s nepoznatim osobama. Ukoliko sumnjaju da se netko lažno predstavlja bilo kao policijski službenik, volonter crvenog križa, djelatnik civilne zaštite ili neka druga službena osoba, potrebno je o tome odmah obavijestiti policiju pozivom na broj 192.
 
Posebno apeliramo na građane kojima je određena mjera samoizolazicije te u interesu očuvanja njihova zdravlja i zdravlja drugih ističemo važnost pridržavanja ove mjere. Policija će i nadalje postupati po dojavama o mogućim kršenjima mjera samoizolacije te u slučajevima kada se utvrdi nepridržavanje spomenute mjere o tome obavijestiti Državni inspektorat radi daljnjeg postupanja iz njihove nadležnosti.
Potrebne informacije o koronavirusu građani mogu dobiti pozivom na broj 113, internet stranici Koronavirus.hr i na stranici Ravnateljstva civilne zaštite .
 

U okolnostima kada je odgovorno ponašanje svakog pojedinca od iznimne važnosti, Policijska uprava primorsko-goranska zahvaljuje građanima na razumijevanju i pridržavanju mjera nužnih za očuvanje svog zdravlja, zdravlja svojih bližnjih i svih s kojima dolaze u kontakt.