Uskrs u Vrtu beskućnika: Depaul Hrvatska organizira niz aktivnosti za beskućnike i poziva građane da se uključe

Karitativna organizacija Depaul Hrvatska pripremila je niz kreativnih aktivnosti koje će se održati 13. travnja u prostoru Be-vrta (Vrta beskućnika) u Osječkoj ulici u Rijeci. Aktivnosti su usmjerene na uključivanje beskućnika i nezaposlenih osoba u društvo te ponovno osnaživanje članova zajednice kojima je pomoć najpotrebnija. Tako će vrt, osim što svakodnevno pomaže svojim korisnicima, na jedan dan postati centar uskršnjeg veselja, kreative i radosti za sve okupljene.

Cilj Be-vrta je svojevrsnom radnom terapijom rehabilitirati osobu pokušavši joj time vratiti radne navike i komadić ljudskog dostojanstva koji je u neporecivoj vezi s društvenim doprinosom. Poticanje suradnje, druženja i konstruktivnog stvaralačkog doprinosa izraženo je kreativnošću koja je sastavni dio svakog stvaralačkog procesa. U rad Be-vrta uključena je i šira zajednica – građani, volonteri i dobronamjernici. U Be-vrtu nezaposlene osobe prolaze obuku, a onda svoje znanje dijele s beskućnicima koji im pomažu u plasteniku. Lokalno uzgojene sadnice povrća, ukrasnog i aromatičnog bilja mogu se kupiti u Rijeci u prostorima udruge Depaul Hrvatska, a sve donacije idu za daljnje potrebe beskućnika. Tim donacijama osigurava im se dom, obrazovanje, lijekovi i zadovoljavaju slične potrebe.

Raznolik uskršnji program u Be-vrtu uključivat će sljedeće aktivnosti:

Od 10 do 13 sati održat će se kreativne radionice izrade cvjetnih aranžmana i predstavljanje djelovanje Be-vrta pod vodstvom profesionalnih aranžera. Pouku o izradi uskrsnih cvjetnih aranžmana i dekoracija, sudionicima će predstaviti djelatnost programa Be-vrt, uz svjedočanstvo korisnika programa, volontera i djelatnika.

Na press konferenciji bit će predstavljen projekt (Re)Aktiviraj se u Be-vrtu. Riječ je o projektu koji je prijavljen na natječaj “Riječki program lokalnog partnerstva za 2023. godinu”. Njegovim provođenjem predviđeno je dodatno uređenje Be-vrta s ciljem uključivanja šire zajednice u njegovo djelovanje ponudom dodatnih sadržaja i oplemenjivanjem postojećih.

Također, na press konferenciji bit će predstavljen glazbeno-edukacijski projekt “Depaul Family Singers”. Pilot je to projekt resocijalizacije beskućnika kroz glazbu

Za kraj uskršnjeg programa u Be-vrtu pripremljen je prigodni koncert u 12.30 na kojem će okupljene zabaviti novoformirana skupina pjevača – korisnika i volontera Depaul Hrvatske – “Depaul Family Singers”. Pjevačku skupinu predvode solist riječke Opere Voljen Grbac i djelatnica Depaul Hrvatske Magdalena Pavlić.

Depaul Hrvatska dio je Skupine Depaul, koju čine vinkovske karitativne organizacije u sedam zemalja svijeta, pod matičnom organizacijom Depaul International. Njihovo je djelovanje usmjereno beskućnicima i osobama koje su u riziku od beskućništva, kao i ostalim marginaliziranim i društveno isključenim osobama.