Ustanovama PGŽ struja skače s 30 na 210 milijuna kuna – Župan Komadina kaže: To je potpuno nelogično

Na primjeru objedinjene nabave električne energije za županijske ustanove, Primorsko-goranska županija predvidjela je povećanje troška za tri puta, s 30 na 108 milijuna kuna, a ponuda koja je zaprimljena od HEP-a iznosi 210 milijuna kuna, što je povećanje cijene od čak šest puta – rekao je župan Komadina.

Župan Zlatko Komadina na današnjem se kolegiju osvrnuo na povećanje cijene energenata rekavši da ulazimo u vruću jesen. 

„Udar je to na poduzetništvo, ustanove i građanstvo i nadam se da će Vlada naći način da spriječi najveći udar, prije svega na stanovništvo i pomogne gradovima i općinama vezano uz enormne poraste troškova grijanja i električne energije“.

Na primjeru objedinjene nabave električne energije za županijske ustanove, kazao je kako je Primorsko-goranska županija predvidjela povećanje troška za tri puta, s 30 na 108 milijuna kuna, a ponuda koja je zaprimljena od HEP-a iznosi 210 milijuna kuna, što je povećanje cijene od čak šest puta.

„To je potpuno nelogično jer se troškovi proizvodnje električne energije u Europi nisu toliko povećali. Došlo je vrijeme da se cijene formiraju na drugačiji način, a ne po cijeni burze u EU. Posao je Vlade da pomogne jer ćemo u suprotnom doći na kruh i vodu, a nismo daleko ni sada“, ocijenio je župan.

Na pitanje novinara o poduzetim mjerama, naveo je kako je PGŽ anticipirala situaciju s energentima i ugovorila višegodišnje nabave električne energije za svoje ustanove po prethodnim cijenama sve do ožujka 2023. godine. Bude li potrebno, Županija može intervenirati i rebalansom proračuna, a još su u lipnju pozvani svi ravnatelji da smanje temperature hlađenja na 26 i grijanja na 19 stupnjeva čime se postiže ušteda energije od otprilike 20 posto. 

 „Vidjet ćemo u konačnici hoćemo li ovu nabavu poništavati ili po njoj zaključivati ugovor. Osobno mislim da je to nenormalno povećanje koje ne bi trebalo ugovarati i treba pričekati da Vlada reagira s određenim intervencijama vezanim na tržištu energije“, rekao je župan i ponovio prijedlog vraćanja u funkciju Termoelektrane Urinj. Na kritike o onečišćenju okoliša, podsjetio je da je Županija prva bila za zatvaranje Urinja koji se ložio na teški mazut sa sumporom i pojasnio da Urinj može raditi i na lako lož ulje bez sumpora te da je svaki energent u različitim mjerama zagađivač. Prema informacijama koje posjeduje, potvrdio je da se radi na dekonzervaciji Urinja i pripremi za startanje.

„Mi u Hrvatskoj nemamo razloga poskupljivati struju šest puta jer ne uvozimo kompletnu struju, već otprilike jednu četvrtinu u odnosu na potrošnju. Kada bi stavili u funkciju kapacitete koje imamo, bili bi neutralni u odnosu na uvoz iz Europe i tu očekujem odgovorno ponašanje resornog ministarstva i Vlade“, istaknuo je župan.