“Uzmi ih u ruke na vrijeme”: Nastavak kampanje usmjerene na rano otkrivanje raka dojke

Udruga Nismo same kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ pokrenula je 17. humanitarnu akciju kojoj je cilj prikupiti sredstva za nastavak inicijative „Nisi sama – ideš s nama“, odnosno besplatan taksi prijevoz na kemoterapiju i zračenje za onkološke pacijentice.

pink udruga advent (2)

Tim je povodom danas u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan i događaj Pink Advent,

Istaknuto je da su najbrojniji korisnici usluge besplatnog taksi prijevoza upravo žene oboljele od raka dojke, najčešćeg sijela raka u žena u Hrvatskoj. Iako se mjesec borbe protiv raka dojke tradicionalno obilježava u listopadu, žene od te zloćudne bolesti obolijevaju svakoga dana te im je potrebna kontinuirana podrška. Također, kampanja je usmjerena na rano otkrivanje raka dojke jer ga je moguće prevenirati u 17 posto svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te oko 30 posto smrti u žena starijih od 50 godina.

„Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje već osmu godinu za redom, još se uvijek gotovo 40 posto žena ne odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, ovisno o županiji. Zato ženama želimo poslati jasnu poruku da je probirom moguće otkriti rak dojke još u ranoj fazi i tako spriječiti njegovo širenje u okolno tkivo. Osim toga, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene kojima savjetujem da redovito obavljaju samopregled. Ove metode mogu doprinijeti da manji broj žena izgubi bitku s rakom dojke te da se poboljša kvaliteta života bolesnica s rakom dojke“, ističe predsjednica Udruge Ivana Kalogjera.

Pročelnica Vesna Čavar podsjetila je da je Primorsko-goranska županije ove godine osigurala sredstva za program organiziranog i besplatnog prijevoza onkoloških pacijenata na terapije u općinama i gradovima na području županije. Također Grad Rijeka osigurao je besplatan prijevoz na terapije za sve onkološke bolesnike.