UZROK NESREĆE JOŠ UVIJEK NEPOZNAT

Još se ne zna zbog čega je došlo do iskliznuća teretnog vlaka

Još se ne zna zbog čega je došlo do iskliznuća teretnog vlaka

Ni četvrti dan od nezapamćene željezničke nesreće ne zna se zbog čega je došlo do iskliznuća teretnog vlaka sa 16 vagona ispunjenih koštanim brašnom nedaleko Tower centra. Neslužbeno doznajemo da se uzrok neće znati ni sljedećih nekoliko dana.
Kriminalističko istraživanje kao i očevid povjerenstva Hrvatskih željeznica još traju. Istraga ne može biti gotova dok se ne pregledaju svi detalji koji su potrebni za utvrđivanje uzroka nesreće na kolodvoru Sušak-Pećine – stoji u priopćenju Hrvatskih željeznica. Kako bi se svi potrebni detalji što prije pregledali, stotinjak radnika danonoćno radi na otklanjanju posljedica nesreće kakvu Rijeka ne pamti. Poslove koordinira Metis kao ovlaštena tvrtka za zbrinjavanje otpada, u ovom slučaju visokorizičnog koštanog brašna.
– Koštano brašno se krca u jumbo vreće, te se vozi na skladište Metisa gdje će se utvrditi količine koje će se kasnije zbrinuti paljenjem – rekla je glasnogovornica Metisa, Dajana Dobrović.
Osim uklanjanja koštanog brašna iznimno neugodnog mirisa, interventne ekipe neprekidno rade i na odvoženju kontejnera razasutih po kolosijecima. Do poslijepodnevnih sati svih 16 vagona pomoću 100-tonske dizalice otpremljeno je na Škrljevo. Na pitanje kada će pruga biti u prometu – iz HŽ-a odgovaraju najvjerojatnije večeras i to samo jedan od tri oštećena kolosijeka. U međuvremenu je sindikat strojovođa Hrvatske ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti uputio pismo u kojem odbacuje nagađanja kako je uzrok željezničke nesreće diverzija te od njega zahtijevaju da osigura nesmetan rad svih istražnih tijela.