Vandali opet u akciji: Uništena glazbena ograda

Vandali uništili glazbenu ogradu sačinjenu od 35 metalnih cijevi čijim se udaranjem sviraju prvi taktovi nacionalne himne „Lijepa naša“,

vlcsnap-2020-01-05-15h37m57s356

Glazbena ograda je omogućavala svakom posjetitelju, naravno i onima bez glazbene izobrazbe, sviranje prvih taktova hrvatske himne. Autor projekta je Luka Veverec, koji je osmislio glazbene orgulje od 35 metalnih melodijskih cijevi koje, ako se batićem udaraju redom s lijeva nadesno, sviraju prve taktove »Lijepe naše«. Glazbena ograda dio je Parka znanosti, jedinstvenog projekta u svijetu koji je započeo upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji.
Park znanosti zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama. Krapinsko-zagorska županija prepoznala je njegovu važnost te ga je odlučila podržati s 32 tisuće kuna.
Podsjetimo da smo svjedočili i devastaciji glazbene ograde u parku Mlaka svega pet dana od njezina postavljanja, a njoj se mogu odsvirati taktovi Ode radosti.

Ne stradavaju samo fasade i oprema u parkovima, nepoznati vandali nedavno su devastirali dijelove broda Larus – trabakula starog devedeset godina privezanog u riječkoj luci. Riječ je o zaštićenom spomeniku kulture i znamenitosti grada. Šteta nanesena brodu je nenadoknadiva jer su uništeni izvorni dijelovi broda. Policija intenzivno traga za počiniteljima.