10 novih Autotrolejevih autobusa na stlačeni prirodni plin

REDSTAVLJENO 10 NOVIH AUTOTROLEJEVIH AUTOBUSA NA STLAČENI PRIRODNI PLIN

 

Na riječkom Korzu danas je predstavljeno još 10 od ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljenih u sklopu projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza” za koji su sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.

 

Predstavljeno je 10 novih solo autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin (SPP). Riječ je o vozilima Crossway Low entry Iveco, gradsko-prigradskog tipa, kapaciteta 76 putnika, ukupne vrijednosti 21.009.375,00 kuna s PDV-om.

KD Autotrolej tako od danas u svom voznom parku ukupno ima 50 vozila koji kao pogonsko gorivo koriste SPP.

Naime, KD Autrolej i Grad Rijeka do sada su nabavili i u promet pustili 40 novih autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljiv stlačeni prirodni plin a sve s ciljem smanjenja stakleničkih plinova. Riječ je o 20 solo vozila, 10 minibusa, 8 zglobnih, te 2 midi busa ukupne vrijednosti 74 milijuna kuna.

 

Europskim projektom do podizanja standarda u javnom gradskom prijevozu

Danas predstavljeni autobusi dio su ukupno 32 autobusa koja su nabavljena u sklopu projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“ za koji su sredstva osigurana iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 81 milijun kuna, od čega odobrena EU bespovratna sredstva iznose 54.5 milijuna kuna.

- Ostalo nam je još pet autobusa koji će stići u naredna dva tjedna i time smo zaključili ovaj projekt koji se realizira putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja. Lani smo predstavili 22 autobusa koji su također nabavljeni europskim sredstvima putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Možemo reći da smo u dvije godine nabavili 54 nova autobusa, što je gotovo pola svih autobusa koje Autotrolej ima i time značajno povećali standard naših sugrađana u javnom gradskom prijevozu. Posebnost ovih autobusa je da pokazuju privrženost Rijeke i Autotroleja pa na sebi imaju simbol HNK Rijeka i natpis Zajedno smo Rijeka. Vjerujem da će dugo i sretno voziti kao što će i Rijeka dugo i sretno igrati na nagometnim terenima, rekao je gradonačelnik te dodao kako će se nabava autobusa nastaviti i u narednom periodu i time u potpunosti obnoviti vozni park Autotroleja.- istaknuo je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Dodamo, tijekom proteklog mandatnog razdoblja Urbana aglomeracija Rijeka je za ukupno 18 projekata putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) osigurala ukupno više od 560 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

 

Nastavak modrenizacije javnog gradskog prijevoza

 

EU projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“, osim nabavke ukupno 32 nova autobusa, uključuje i uvođenje informativnih displeja na autobusnim stajalištima, postavu pametnih semafora na raskrižjima te izradu mobilne i web aplikacije kojom se najavljuju dolasci autobusa. Ciljevi projekta su unaprjeđenje kapaciteta i povećanje brzine putovanja, smanjenje operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila te prilagođavanje EU standardima uvođenje modernih sustava obavješćivanja putnika.

Projekt je nastavak procesa modernizacije voznog parka Autotroleja u sklopu koje su prošle godine EU sredstvima kupljena 22 nova autobusa i to putem projekta „No regret“ iz Kohezijskog fonda EU, kada je osigurano 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

KD Autotrolej trenutno raspolaže sa 156 vozila, a nabavkom ovih ukupno 54 nova vozila prosječna starost voznog parka KD Autotroleja iznosit će 6 godina.

 

Kategorija