Banka mora vratiti 20 000 kuna preplaćenih kamata klijentu s Viškova

Županijski sud u Splitu potvrdio je pravomoćnost presude Općinskoga suda u Rijeci kojom je potvrđeno da je Privredna banka Zagreb ugovorila nepoštenu i time ništetnu odredbu o promjeni kamatne stope u kunskome ugovoru o kreditu, s potrošačem Daliborom Šimičevićem iz Viškova. Gospodina Šimičevića zastupao je odvjetnik Branko Lin iz Rijeke.

 

Privredna banka Zagreb mora vratiti 20.000 kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate te platiti još i 15.000 kuna sudskih troškova.

 

Presudom je utvrđeno:

  1. Nepoštena je i ništetna odredba o promjeni kamatne stope odlukom banke.

  2. Nema zastare potraživanja, jer se i na kunske kredite primjenjuje kolektivna presuda, pa u skladu s odlukom Vrhovnoga suda RH Rev-2245/17 kolektivna tužba prekida zastaru potraživanja.

  3. Nema zastare potraživanja niti u skladu sa poznatim stavom Županijskoga suda u Rijeci, koji smatra da zastara potraživanja obezvrjeđuje institut ništetnosti.

 

Time je još jednom potvrđeno da su banke ugovarale nepoštenu promjenjivu kamatnu stopu u svim potrošačkim kreditima, bez obzira na valutu kredita, ugovorenim prije 10. siječnja 2013. godine.

 

Očekujemo da Vrhovni sud RH uskoro donese svoj stav o zastarama potraživanja vezano za ništetnost ugovora odnosno ništetnost ugovornih odredaba. Taj stav presudan je za pravnu sigurnost svih tužitelja kojima su banke opljačkale novac primjenom nepoštenih i time ništetnih kamata.

 

Više informacija o svojim pravima potrošači koji su ugovarali kunske ili euro kredite mogu zatražiti na mail adresi: pravo.euro.franak@gmail.com