Četiri

1. veljače 2020. Rijeka otvara godinu u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Bogat cjelodnevni (i cjelonoćni) program garancija je uživanja u kulturi, izvrsnog provoda i ludog produženog vikenda u Rijeci.

Već se u petak, 31. siječnja u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara izložba „S kolekcijom“ Davida Maljkovića, a večer obilježava Noć muzeja. U subotu se, 1. veljače, od ranih jutarnjih sati odvija kulturni i zabavni program na preko 30 lokacija u centru Rijeke. Mnoga od događanja traju do ranih jutarnjih sati nedjelje, 2. veljače.

Nema dvojbe, Rijeka je 1.2. najzanimljiviji grad Europe, a to ostaje i tijekom čitave 2020. jer u kulturno-umjetničkom programu Europske prijestolnice kulture nudi preko 600 pojedinačnih događanja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta.

U prvom danu velike godine kulture u Rijeci, osim Opere Industriale kao središnjeg programa otvorenja u Riječkoj luci, Rijeka nudi preko 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje. U organizaciju programa uključen je nevjerojatno velik broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija.

Nastupa pregršt DJ-eva među kojima se izdvaja Nicky Siano, prvi resident kluba STUDIO 54, održavaju se rock koncerti među kojima nastupi Jonathana, Parafa, Fita… pop up događanja na ulicama grada poput šišanja na otvorenom, pjevanja na ribarnici… dječji nastupi s pjesmama i plesom, humoristične anti-turističke ture autobusom u izvedbi poznatih glumica Tanje Smoje i Jelene Lopatić, modna revija, nastupi riječkih pisaca i spisateljica, plesne večeri za umirovljenike, okupljanje rock bendova iz 60-ih, 70-ih i 80-ih… na različitim mjestima u gradu nastupaju Marko Tolja, Marinada, Izet Borgie, Šajeta, Dule Bonaca… i ima u Rijeci 1.2. još mnogo, mnogo toga. Cijela rijeka ljudi dio je programa otvorenja Europske prijestolnice kulture.

Opera Industriale u Riječkoj luci

Središnji program održava se u večernjim satima u Riječkoj luci. U Operi industriale nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip Maršić i Zoran Medved, u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića, otvaraju se važne identitetske teme Rijeke i Europe, a program donosi zvuk, glazbu i buku, efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe. Program započinje u 19.30, no publika se okuplja bitno ranije. Na više lokacija na području luke nastupa preko 120 izvođača. Neki od njih su: DB Indoš – Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima, posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat, mješoviti zbor Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima, dvadeset i pet riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači, radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. A dio publike također sudjeluje u izvedbi zvonjavom, navijanjem i stvaranjem buke, čime postaju živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada.

Protokolarni dio otvorenja u HNK Ivana pl. Zajca

U kasnim popodnevnim satima u kazalištu se održava protokolarni dio otvorenja EPK, uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, kojem će prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor… Po završetku protokolarnog dijela, ovi će visoki uzvanici također prisustvovati središnjem programu otvorenja u Riječkoj luci.

 

Cjelodnevni program otvorenja – timeline možete pronaći ovdje

Kategorija