Cijepljenje protiv gripe već idućeg tjedna

U četvrtak u PGŽ počinje distribucija cjepiva protiv gripe - građani će se kod obiteljskih liječnika moći cijepiti već sljedeći tjedan.

U četvrtak započinje distribucija cjepiva protiv gripe. Primorsko-goranska županija dobit će od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 41 300 doza koje će se u dva navrata podijeliti po zdravstvenim ustanovama.

Prve doze cjepiva građani bi mogli primiti već početkom sljedećeg tjedna kada će oko 19 tisuća doza biti podijeljeno KBC-u, domovima zdravlja, domovima za starije, te ostalim socijalno-zdravstvenim ustanovama. Cjepivo je četverovalentno, a ove godine je preporuka da se građani cijepe kod obiteljskih liječnika.

- Cijepljenje je preporučljivo i ujedno besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike bez obzira na dob, za ukućane kroničara, za korisnike i osoblje zaposleno u ustanovama za smještaj starijih osoba rekla je

epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Danijela Lakošeljac.

Prvi slučajevi gripe obično se javljaju u studenom ili prosincu, no ove zime, s obzirom na slične simptome, pacijenti će gripu teško razlikovati od koronavirusa.

- Tu nam jedino pomaže dijagnostika, no i u jednom i u drugom slučaju je važno pridržavanje epidemioloških mjera - izolacija, dezinfekcija, izbjegavanje kontakata s drugim osobama, dodala je Lakošeljac.

Osobe zaražene virusom gripe zarazne su jedan dan prije izbijanja simptoma, te 5 do 7 dana nakon pojave bolesti. U Hrvatskoj se svake godine zabilježi više desetaka tisuća oboljelih od gripe, a neki od njih razviju i teže komplikacije, ponekad i sa smrtnim ishodom.

Kategorija