COVID-19: ulaganja u istraživanje kao dio koordiniranog odgovora EU-a

 

 

Mjere za odgovor na krizu trebalo bi kombinirati s dugoročnom predanošću istraživačkim programima EU-a, kaže izvjestitelj iz Odbora za istraživanje EP-a.

 

"Pozdravljamo mjere koje je poduzela povjerenica M. Gabriel i osiguravanje gotovo 140 milijuna eura za borbu protiv koronavirusa. Komisija je vrlo brzo oglasila poseban poziv za iskazivanje interesa u okviru programa Obzor 2020 i uključila relevantne faktore u javno-privatno partnerstvo u Inicijativi za inovativne lijekove (IMI)", rekao je izvjestitelj za Obzor Europa Europe Christian Ehler (EPP, Njemačka).

"Sada moramo početi razmišljati unaprijed kako bismo bili bolje opremljeni za budućnost. Istraživanja i razvoj očito imaju važnu ulogu u rješavanju globalnih izazova. To je još jedan razlog da podržimo naš prijedlog da se programu Obzor Europa dodijeli 120 milijardi eura.", dodao je on.

Ispit naše sposobnosti da radimo zajedno

"Zdravstvena kriza koju uzrokuje COVID-19 primorava nas da se dobro usredotočimo. Glavni prioritet sada je zaustaviti širenje virusa. U tijeku su žurna istraživanja za pronalaženje lijekova i cjepiva. Iznimna stopa zaraze virusom trebala bi nas primorati da shvatimo da se naš isprepleteni svijet znatno smanjio i da je zajedničko i koordinirano djelovanje država jedini način za rješavanje ove krize", rekao je Christian Ehler.

"Ova je kriza ispit naše sposobnosti da s jedne strane radimo zajedno u izvanrednoj situaciji, a s druge strane da ne zapostavimo naše dugoročne ciljeve", kazao je on.

"Kad ova kriza završi, moramo se odmah pripremiti za sljedeću. To znači uložiti više u istraživanje i osigurati da programi kao što je Obzor Europe ne postanu taoci prepirki između zemalja članica", zaključio je.

COVID-19: EU i industrija više će financirati istraživanja putem Inicijative za inovativne lijekove

Inicijativa za inovativne lijekove (IMI), koja je javno-privatno partnerstvo Europske komisije i farmaceutske industrije, objavila je danas ubrzani poziv za istraživačke prijedloge razvoja liječenja i dijagnostike kao odgovor na epidemiju COVID-19. Sredstva vrijedna do 45 milijuna eura doći će iz programa EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Ovaj poziv dio je koordiniranog odgovora EU-a na prijetnju javnom zdravlju koju predstavlja COVID-19 i nadopunjuje hitno dodijeljena sredstva za financiranje istraživanja koja su već osigurana u okviru programa Obzor 2020. Više informacija o pozivu IMI možete pronaći ovdje, a o istraživačkim nastojanjima EU-a u vezi s COVIDom- 19 ovdje (izvor: Europska komisija).

 

Kategorija