Dan medicinskih sestara i tehničara

Svjetska zdravstvena organizacija je 2020. godinu proglasila godinom medicinskih sestara i tehničara. Upravo su oni podnijeli jedan od većih tereta u borbi sa koronavirusom.

Njihov je životni poziv pomagati drugima. Bez njih bi oporavak bolesnika i liječenje bilo nemoguće. Danas se stoga obilježava Dan medicinskih sestara i tehničara. Medicinska sestra Mihaela o svom plemenitom poslu kaže:

- Naš posao je jako težak, zahtjevan i izuzetno lijep posao. Mogla bi reći da je to jedan od najljepših poslova koji postoje. Jako se puno susrećemo sa smrću i to je ono što najteže nosimo, pogotovo bolesnika koje dugo vremena pratimo i liječimo. Isto tako postoje trenuci kada nam se pacijenti zahvaljuju i to su oni trenuci koji nas drže – rekla nam je medicinska sestra riječkog KBC-a Mihaela Hoti.

- Često se zna dogoditi da dođemo pod nekim stresom ili taj stres odnosimo doma. Ali kada dođemo na posao stres ostavljamo iza i počinje naš život ovdje. Znači prvenstveno briga i skrb za pacijenta i njegovu sigurnost. Kada odlazimo doma, naravno da postoje dani kada nešto odnesemo, ali uvijek to treba nadopuniti nekim stvarima koje nas ispunjuju. Sport, rekreacija, druženje sa dragim ljudima – ispričala je medicinska sestra Milena Janus.

Milena radi posao medicinske sestre u opreracijskoj sali. On podrazumijeva operacijske zahvate koji mogu trajati i do 8 sati. Radi se u dnevnim i noćnim smjenama, te u pripravnostima.

- Iznimno stresan i zahtjevan posao koji traži od medicinske sestre da bude izrazito fizički i psihički jaka kako bi se mogla nositi sa svakodnevim izazovima s kojima se susrećemo u našem radu, dodala je Janus.

Anamarijina radna svakodnevnica je Odjel za hemodijalizu. U prosjeku, na dnevnoj bazi, ovdje na postupak hemodijalize dolazi oko 70 pacijenata, a ukupno ih je oko 130.

- Ovdje su kronični bolesnici koje mi pratimo od samog starta kada saznaju da imaju bubrežnu bolest, kada tek obole, nakon što se transplatiraju, tako da je dugoročan, drugačiji odnos nego na drugim odjelima. Mi njih pratimo kontinuirano, znamo ih svih po imenu i prezimenu, po zdravstvenoj priči, privatnoj, vjenčanja, rođenja djeteta – rekla je medicinska sestra Anamarija Rundić.

U riječkom KBC-u radi ukupno 1265 medicinskih sestara i tehničara. Zanimanje je to koje sve više privlači i muškarce pa tako u riječkom KBC-u trenutno radi 120 medicinskih tehničara.

- To više nije zanimanje gdje samo žene rade, sve je više muških tehničara. Ja sam se odlučio jer je to jedan najbolji put kako se može pomagati drugim ljudima i ja sam se tu pronašao – objasnio je medicinski tehničar Domagoj Valarek.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2020. godinu proglasila godinom medicinskih sestara i tehničara. Upravo su oni podnijeli jedan od većih tereta u borbi sa koronavirusom.

- Mislim da je profesija sestrinstva sve značajnija u zdravstvu i da se i po pitanju školovanja i rada, te po pitanju statusa u društvu puno toga promijenilo u ovo novije doba i ja vjerujem da će biti tako i u budućnosti – kazala je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u KBC-u Rijeka Snježana Juričić.

A naši sugovornici, kada bi ponovno mogli birati, izabrali bi kako naglašavaju isti poziv, a ne posao.