Danas je Svjetski dan mlijeka: Gotovo 90 posto Hrvata konzumira mlijeko

Gotovo dvije trećine hrvatskih građana, njih 64,1%, mlijeko konzumira svakodnevno, a 25,9% ispitanika nekoliko puta tjedno. Manje je onih koji mlijeko piju nekoliko puta mjesečno (9,2%), a rijetko – nekoliko puta godišnje ima svega 0,7%.

Svjetski dan mlijeka obilježava se 1. lipnja. To je odlična prilika da se mlijeku i mliječnim proizvodima u javnosti posveti posebna pozornost.

Istraživanje pokazuje da mlijeko konzumira 89,7 posto hrvatskih građana, a trajno mlijeko je u velikoj prednosti nad svježim - konzumira ga 71,6 posto hrvatskih potrošača starijih od 16 godina

Istraživanje koje su proveli magazin Ja Trgovac i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina pokazalo je da devet od deset Hrvata konzumira mlijeko. Naime, ukupno 89,7% ispitanih navodi da konzumira mlijeko od čega je njih 22,8% naglasilo da mlijeko konzumira samo uz kavu, a 66,9% ovu namirnicu pije i u svim drugim prigodama.

Gotovo dvije trećine konzumenata, njih 64,1%, mlijeko konzumira svakodnevno, a 25,9% ispitanika nekoliko puta tjedno. Manje je onih koji mlijeko piju nekoliko puta mjesečno (9,2%), a rijetko – nekoliko puta godišnje ima svega 0,7%.

Kada su upitani o tome smatraju li da je mlijeko zdravo, uvjerljivo najveći broj ispitanika, njih 68%, izjavilo je da je mlijeko zdravo. Svega 10,7% ispitanih smatra da mlijeko nije zdravo, dok nešto više od jedne petine (21,3%) nema formiran stav po ovom pitanju.

Od ostalih mliječnih proizvoda najviše se konzumiraju sir i jogurt. Nešto manji broj građana konzumira sladoled, mliječne namaze i vrhnje, dok 53,5% njih konzumira puding. Vrlo malih 2,3% građana ističe da ne konzumira nijedan mliječni proizvod.

 

Kategorija