EPEKARIFOTO 2020.

1 (35)

 

Rijeka, subota, 1. veljače 2020.

Nezamisliva količina pozitivizma i kod izvođača, i kod Riječana i svih onih koje sretoh na ulicama i trgovima naše Rijeke, a dođoše iz Novog Sada, Ljubljane, Beograda, Trsta, Banja Luke, Splita, Osijeka… da se zajedno s nama raduju i budu dio ljubavi, suživota, različitosti – EPK Rijeka 2020.

Nekako sam se osjećao uzvišeno. Nisam uobičajeno hodao, nego, čini mi se, uspravnije i uzdignutije glave, osjećao sam se većim, važnijim. U svakom slučaju lijep je osjećaj. U toj mojoj šetnji skoro da ne vidjeh nikoga tko ne drži fotoaparat ili mobitel i ne „škljoca“, sprema uspomenu, osigurava se od zaborava jer fotografija je naša „memorijska proteza“. Kada smo je napravili, onda smo potpuno sigurni u naše sjećanje. Baš zbog toga umnoženog fotografiranja svih događaja na ovom svetom danu, danu otvorenja EPK Rijeka 2020. Fotoklub Rijeka raspisuje natječaj za najbolju, najneobičniju fotografiju napravljenu u subotu i nedjelju, 1. i 2. veljače 2020., na ulicama i trgovima ili na bilo kojem drugom mjestu u gradu, a interpretira neki od događaja otvorenja ili instalacije EPK-a.

Na natječaju mogu i trebaju sudjelovati svi, neovisno jesu li profesionalci ili amateri, bave li se fotografijom ili tu i tamo nešto škljocnu mobitelom za uspomenu. Zašto svi? Zato što je ovo grad nas svih i zato što je EPK naš, a ne privilegij samo nekih. U tom duhu ćemo i izložiti fotografije. Nećemo ih uokvirivati, već ćemo ih direktno lijepiti na zid u galeriji Principij, jednu do druge. Želimo izlijepiti fotografijama sve zidove galerije. Kao što je bila masovnost u prostoru grada, isti taj doživljaj masovnosti želimo postići i u galeriji, jer svi imaju pravo na doživljaj i interpretaciju doživljaja EPK-a. Hoću reći da smo svi važni i bitni. Nema važnijih i bitnijih, svi smo jednaki i zato galeriju nudimo ravnopravno svima.

Upute za sudionike natječaja:

  1. Svaki autor printa svoju fotografiju /20 x 30 cm/ kako bi mogao kontrolirati kvalitetu, kao prvi i najvažniji razlog, a drugi je što mi za ovu akciju nemamo budžet, već to radimo dobrovoljno kao naš mali doprinos ovom pozitivizmu koji se razvija u našem gradu.

  2. Isprintana fotografija treba točno biti dimenzija 20 x 30 cm zbog tehničkih uvjeta postavljanja izložbe.

  3. Postavljanje počinje u četvrtak, 6. veljače, od 15 do 20 sati i u petak od 10 do21 sati i tad autori mogu doći sa svojom isprintanom fotografijom do Galerije Principij, Ul. pod Voltun 4 gdje će ih dočekati aktivisti Kluba i njihovu fotografiju postaviti na zid.

  4. Svi sudionici izložbe trebaju uz popunjenu prijavnicu poslati i fotografiju u digitalnom formatu koju izlažu na e-mail: fotorijekaepka@gmail.com

Otvorenje izložbe je u subotu, 8. veljače u 12 sati u Galeriji Principij, Ul. pod Voltun 4, a poslije otvorenja svi idemo na Dječju karnevalsku povorku.