Fotografski natječaj “Tvoj Stribor - priča za budućnost”: fotografirajte legendarnu knjižnicu i izgradite izložbu!

  1. Fotografski natječaj “Tvoj Stribor - priča za budućnost”: fotografirajte legendarnu knjižnicu i izgradite izložbu!

  2. Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka u drugom dijelu 2020. godine će promijeniti svoju kultnu lokaciju i postati stanovnikom nastajućeg kvarta kulture u kompleksu “Benčić” odnosno Dječje kuće. Njegovu legendarnu ulogu u odrastanju generacija će se pamtiti, a da tako doista i bude pomoći će i ovaj natječaj.

Gradska knjižnica Rijeka poziva sve punoljetne zainteresirane građane na sudjelovanje u fotografskom natječaju “Tvoj Stribor - priča za budućnost”. Suština natječaja je jednostavna – svi zainteresirani i inspirirani mogu uzeti u ruke svoje mobitele i fotoaparate te tijekom veljače 2020. godine pronaći inspiraciju u detaljima i životu Dječjeg odjela Stribor te fotografirati njegove detalje, unutrašnjost, knjige, svakodnevicu, prijatelje… Što god se učini dobrim i kvalitetnim motivom, a kojeg uspijete zabilježiti i fotografiranjem, može ući u konkurenciju natječaja. Fotografije ne moraju biti nove - u obzir će doći i sve one koje su možda spontano nastale proteklih godina, a sjajno zadržavaju njegovu energiju.

 

Nastale radove šalje se na mail prijave.programi@gkri.hr, a po zaključenju početkom ožujka stručna komisija (Borislav Božić, Alica Kolarić, Stephany Stefan, Sanja Alijević i Ivana Xie Miškulin) će izabrati 20 najboljih te će one biti dijelom jedinstvene travanjske izložbe tijekom Mjeseca dobre dječje knjige. Trojici prvoplasiranih pobjednika ili pobjednica također slijede i zaslužene nagrade.

 

Dječji odjel Stribor nastao je 1994. godine te je od tada, pa do danas na Trgu 128.. brigade Hrvatske vojske, a u drugoj polovici 2020. godine seli u obnovljeni objekt tzv. ciglene zgrade u kompleksu „Benčić“ kao dio novonastale Dječje kuće. Dodatno društvo dobit će 2021. godine useljenjem Gradske knjižnice Rijeka u tzv. t-objekt čime će po prvi puta u povijesti svi središnji odjeli biti lokacijski integrirani.

 

Nositelj aktivnosti je Gradska knjižnica Rijeka u sklopu manifestacije Mjesec dobre dječje knjige kao dio programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

 

Opća pravila

 

Tema foto natječaja vezana je uz Dječji odjel Stribor, kulturu i važnost čitanja. Zabilježena uspomena na Stribor, čitanje/posuđivanje knjiga i slikovnica na dječjem odjelu, radionice, pričaonice ili razni programi - sve su to motivi koje bismo voljeli uokviriti i sačuvati.

 

Fotografije nisu ograničene vremenskim razdobljem, štoviše, poželjno je podijeliti i svoje drage trenutke iz prošlosti, ali i fotografije novijeg datuma.

 

Sudjelovanje u natječaju otvoreno je svim punoljetnim građanima, profesionalnim ili amaterskim fotografima.

 

Natječaj je otvoren od 1. veljače do 1. ožujka 2020. godine.

Tehnički preduvjeti

 

Fotografije se šalju u digitalnom obliku elektroničkim putem na adresu prijave.programi@gkri.hr. Potreban format fotografija mora biti u .jpg ili .jpeg, a veličina istih ne smije biti veća od 4 MB te dimenzija 30 x 40/45 cm rezolucije 300 dpi.

Autori fotografija imaju pravo slanja najviše 5 fotografija.

Autorsko pravo

 

Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima – autorima fotografija, a Knjižnica stječe pravo korištenja fotografija u svrhu natječaja i izložbe.

Knjižnica se obvezuje da će prilikom korištenja fotografija navesti ime i prezime njihova autora. Navedene osobne podatke Knjižnica će koristiti isključivo za potrebe provedbe ovog natječaja.

Knjižnica može fotografije koristiti u promidžbene nekomercijalne svrhe za svoju djelatnost bez plaćanja naknade.

Knjižnica ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakve sporove vezane za vlasništvo, odnosno autorska prava nad poslanim fotografijama. Ako neki od sudionika Natječaja pošalje fotografiju na koju nema autorsko pravo ili na drugi način zloupotrijebi tuđa prava, Knjižnica neće snositi nikakvu odgovornost.

Poslane fotografije moraju biti u skladu sa standardima koje propisuje Opća uredba o zaštiti podataka i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Izložba

 

Stručni žiri u sastavu:

Borislav Božić - predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije

Alica Kolarić - voditeljica Dječjeg odjela Stribor i predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva

Stephany Stefan - članica Kreativnog kolektiva Kombinat, multidisciplinarna umjetnica, fotografkinja

Sanja Alijević - knjižničarka u Gradskoj knjižnici Rijeka, voditeljica čitateljskih klubova u Dječjem odjelu Stribor

Ivana Xie Miškulin - učenica Gimnazije Andrije Mohorovičić, članica fotogrupe GAM-a

u periodu od 1. do 10. ožujka pregledat će pristigle fotografije te odabrati tri najbolje fotografije koje će primiti nagrade, a njih 20 po izboru žirija postat će dijelom izložbe.

Knjižnica će izraditi fotografije za izložbu o svom trošku koje će time postati njeno vlasništvo.

Otvorenje izložbe i dodjela nagrada autorima najboljih fotografija održat će se u srijedu, 1. travnja u 18,00 sati u prostorima Narodne čitaonice Gradske knjižnice Rijeka (Korzo 24, 51000 Rijeka).

Izložba će biti postavljena u Narodnoj čitaonici u periodu od 1. do 30. travnja u sklopu manifestacije Mjesec dobre dječje knjige.

Nagrade

 

Sve pristigle fotografije pregledat će stručni žiri, odabrati fotografije za izložbu i dodijeliti glavne nagrade:

1. mjesto: 500 kn, jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, dobre dječje knjige

2. mjesto: jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, dobre dječje knjige

3. mjesto: jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, dobra dječja knjiga

*Osim glavnih nagrada, najboljih 20 fotografija bit će nagrađene sudjelovanjem u izložbi te jednogodišnjim članstvom u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Sretno svim sudionicima.

Kategorija