Histerične mašine privukle mnogobrojnu publiku

 

Šest robota koji oživljavaju u prisutnosti ljudi u svojoj blizini i ponašaju se kao živa bića u riječki su Export na Delti u četvrtak navečer privukli izuzetno velik broj Riječana i njihovih gostiju, koji su strpljivo čekali pogledati ovu interaktivnu umjetničku instalaciju pod nazivom Histerične mašine svjetski poznatog umjetnika-robotičara, Kanađanina Billa Vorna.

 

Osim što su metalni roboti, koje pokreće hidraulični sustav, atraktivni sami po sebi, ova izložba publiku nastoji potaknuti na razmišljanje o naravi umjetnog života i osnovnih filozofskih i socioloških pitanja o tome kakav je odnos između strojeva i ljudi, a istodobno postavlja i pitanje kako je moguće u kratkom vremenu osjetiti empatiju prema „bićima“ čije je ponašanje naočigled disfunkcionalno, apsurdno i devijantno.

 

Sam autor Histeričnih mašina Bill Vorn, zbog aktualne COVID-krize nažalost nije bio uživo prisutan na otvorenju, međutim posjetitelji su na ulazu mogli poslušati i pogledati njegovu video-poruku, a okupljenima su se obratili direktor udruge Drugo more i voditelj programa Dopolavoro EPK Davor Mišković te voditeljica udruge Kontejner Tereza Teklić. Tijekom večeri, pred Exportom je nastupao i DJ Mile Hund, pa je publika uživala i u disko hitovima kasnih 70-ih i ranih 80-ih godina.

 

Instalacija Histerične mašine u prizemlju novouređenog Exporta, koji od kolovoza postaje izložbeni prostor programa Europske prijestolnice kulture, ostaje otvorena do 5. rujna, a može se pogledati svakodnevno od 17 do 21 sat. Cijena ulaznice je 10 kuna.

 

Broj posjetitelja koji istovremeno borave u izložbenom prostoru ograničen je na 10. Također, događanje je organizirano uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze

bolešću COVID-19, a s obzirom da se radi o zatvorenom prostoru OBVEZNO je nošenje zaštitnih maski za lice.

 

Umjetničku instalaciju Histerične mašine predstavlja zagrebački KONTEJNER – biro suvremene umjetničke prakse, a program se provodi u suradnji s riječkom udrugom Drugo more. Podržali su ga Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka i Conseil des arts et des lettres du Québec.

Kategorija