Investicije u Crikvenici: Život se ne može zaustaviti, ni nakratko!

Svijet je pun kontrasta, a život prepun iznenađenja! Ako u tom našem svijetu skupimo, makar i na manji prostor, i kontraste i iznenađenja, dobit ćemo i dobro i loše, i ugodno i neugodno, i crno i bijelo. U svemu tome su i čitavi spektri najrazličitijih boja. I raspoloženja. A sve je to naša svakodnevica

 

U posljednje vrijeme ta je naša svakodnevica neočekivano obojena nevidljivim i iznenadnim, naprosto neočekivanim događajima, povezanim s nečim fantomskim, s opasnim i zlokobnim, štoviše, smrtonosnim – virusom! Stručnjaci su mu nadjenuli i ime: COVID-19, ali je popularniji, premda još i omraženiji onaj sveprisutni naziv – koronavirus!

Upravo taj virus zaustavio je cijeli onaj svijet što se spominje na početku, a onda i čitav život učinio drugačijim. Nemogućim. Nepodnošljivim. Pogotovo za one koji su negdje, a ne znaju točno ni gdje ni kako, pokupili tog nevidljivog fantoma, štetočinu i, kako bi neki rekli – laboratorijskog terorista.

Kako god bilo, malo je sredina u kojima se život odvija donekle uobičajeno.

U Gradu Crikvenici, unatoč mnogim usporavanjima svakodnevice i tog nama donedavno dragog i uobičajenog životnog ritma, tu se nedaću uspijeva nadvladati.

Pomalo će, možda nekome, nevjerojatno zazvučati podatak, ali to je i činjenica da se na području Grada Crikvenice, trenutačno ostvaruje ček pet značajnih projekata.

Svi će oni znatno izmijeniti život i upravo poboljšati ritam svakodnevice za mnogobrojne građane i žitelje. I Crikvenice i njezine okolice.

Trenutačno se na više gradilišta ostvaruju ulaganja od ukupno približno 60 milijuna kuna. No, idemo redom!

 

TOPLIJE ZIME ZA NAJMLAĐE

 

Nakon energetske obnove u Dječjem vrtiću Radost, ostvaruje se projekt energetske obnove u Osnovnoj školi Vladimira Nazora, a slijedi i energetska obnova objekta Osnovne škole Zvonka Cara.

Kada se promatra sva ova tri objekta – vrtić i obje osnovne škole – Crikvenica opravdava već ranije stečenu atribucija Grada prijatelja djece. Jer, upravo ulaganja u kvalitetnije objekte i ugodniji boravak za najmlađe i za osnovce potvrđuju da je to strategija što se pokazala i potvrdila višestruko opravdanom i ispravan smjer kojim gradsko vodstvo planira ići i dalje, ukorak s najsuvremenijim zahtjevima odgojno-obrazovne djelatnosti.

 

NOVA LICA DVIJU ULICA

 

Ulice što se nalaze gotovo u najužem središtu grada, crikveničke ulice Pavla Radića i Ivana Gundulića, dobit će novo lice. Vanjske komunalne instalacije bit će skrivene i ubuduće ukopane u trup ceste a kolnici tih ulica bit će obnovljeni.

Odvodnja oborinske vode bit će riješena trajno, i to na najsuvremeniji način, pa će i ta poteškoća što je ometala prolazak pješaka, žitelja u tim ulicama, pa i automobila biti otklonjena.

 

`GORNI KRAJ` VEĆ PRIPREMA SLAVLJE

 

Nakon što su već desetljećima bez kvalitetnije maloprodajne mreže, pa onda i bez primjerenih društvenih prostorija u kojima bi se moglo okupiti 20-30 ljudi na jednim mjestu i pod jednim krovom, a tek kada se kaže koliko su boćari ovog crikveničkog predjela već dosad osvojili trofeja – i kod kuće i u gostima – a kod kuće samo pod vedrim nebom, novo boćalište preporodit će tu granu sporta. I privući najmlađe!

U novom sportsko-kulturnom centru bit će sve to, pa onda i još ponešto više od toga. A sve je bilo nužno i sve će biti, kako se nadaju u tom dijelu grada gdje živi trećina ukupnog stanovništva, popraćeno iznimnim slavljem već za ovaj Božić!

 

PREPOROD GRABROVE

 

Jadranovo će imati preporođenu uvalu Grabrova. Nove površine za plažu, novi trg, šetnica, nov način priveza za čamce i brodice, bit će novi poticaji razvoju turizmu u tom mjestu koje je već odavno – osim za mnogobrojne domaće i inozemne turiste – drugi dom i ljetno odredište za mnoge Riječane i Zagrepčane, Gorane i ostale.

Ubuduće i proslave „Jakovlje“ i „Oluje“ bit će organizirane na još boljem mjestu koje će se i dalje zvati Grabrova! Ali, nova Grabrova!

 

„ZORIČIĆI“

 

Crikvenica je za mnoge koji su ju upoznali – pa i pjesma to kaže – raj, ali ovozemaljski raj. Život, a i to je prirodna zakonitost i neumitnost, ima svoj kraj, međutim, da bi i to bilo humano i primjereno našim pradavnim običajima, teško je taj kraj učiniti, dakako nakon životnog puta, barem malo manje bolnim i na primjeren način s današnjim ovako premalim grobljem koje se nalazi u samom središtu grada.

Novo groblje u „Zoričićima“ otklonit će te brige živućima koji će ubuduće svoju zahvalnost moći iskazati i cvijeće na vječna počivališta svojih najmilijih moći odnijeti na to novouređeno mjesto. I u ovom projektu planira se dugoročno pa će to novo groblje zadovoljiti potrebe za grobnim mjestima za idućih više od stotinu godina.

 

BUDUĆA GRADILIŠTA

 

Nova gradilišta očekuju se uskoro. Bit će to uređenje Vukovarske ulice u Dramlju, uređenje i dogradnja dječjeg vrtića u također Dramlju i u Gornjem Kraju, izgradnja ribarske kućice u Selcu, druga faza uređenja plaže Grabrova u Jadranovu, ali i daljnja ulaganja u sve plažne prostore na području grada Crikvenice, nove površine s parkiralištima u Crikvenici, rekonstrukcija crikveničkog plivališta, uređenje postojećih i izgradnja novih dječjih igrališta, te izgradnja prostora za namjenu dnevnog boravka za starije osobe, kazao je gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina.

Ako je to možda netko i pomislio, ali život se u Crikvenici i na području Grada Crikvenice očito ne može zaustaviti, nikako pa niti nakratko?!

Autor tekst:  Franjo Deranja

Autor fotografija: Marino Klement