Istra premoćno, šestu godinu zaredom najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje

 

 

Prestižni vodič i ove godine nagradio preko sedamdeset istarskih maslinara

 

Javnosti su obznanjeni rezultati jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021, i ovaj puta sjajni za Istru i istarske maslinare. Naime, čak 71 maslinar iz Istre proizveo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, dvanaesto izdanje Flos Oleia. Svake godine pred taj dan s velikim se nadama i iščekivanjima očekuju rezultati te do sada je taj dan uvijek bio radostan za Istru, za istarski turizam, a najviše za svakog istarskog maslinara koji je uvršten u vodič ponaosob.

 

Istru će tako u 2021. godini ponovo krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, šesti puta zaredom u pobjedničkom nizu. Posebno je to važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 14 posto. U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara postigla je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

 

Uspjeh istarskih maslinara nije slučajan, već je uz povoljne agroklimatske uvjete, rezultat brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica, ali i ono najvažnije, odobrenih kredita od strane županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Zahvaljujući edukacijama u potpunosti se promijenila tehnologija uzgoja maslina i vrijeme berbe, a velika ulaganja istarskih maslinara uz podršku Istarske županije, omogućila su da danas na području Istre imamo više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara, u kojima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje. Također, velika ulaganja i znanje su uložena i u pripremu ulja za tržište, a sve navedeno je omogućilo zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ oznakom izvornosti na razini EU. Oznaka izvornosti svakom potrošaču garantira da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja izvršene na području Istre.

 

 

Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara i na činjenicu da smo čak šesti put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu! Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini. Vrhunska maslinova ulja plod su dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi naših maslinara, a za sve nas u Istri maslinovo ulje je namirnica od velikog značaja - naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja. Iskrene čestitke svim uvrštenim maslinarima, izjavio je Fabrizio Radin, obnašatelj dužnosti istarskog župana.

 

Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 71 uvrštenih maslinara, a Toskana 43. Još važnija činjenica je ta, da na ocijenjivanje pristigne preko 1.000 uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 71, što je zaista impozantno. Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to šest godina zaredom. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu, da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. U očekivanju da ćemo naredne godine doseći barem jednu ocijenu 99, vjerujem da je došlo vrijeme i da je šest godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu“, zaključio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

 

 

NAJVAŽNIJI HIGHLIGHTSI

U VODIČU FLOS OLEI 2021

 

 1. Istra je šestu godinu zaredom prva/najbolja na svijetu;

 2. Od 74 poslana uzorka čak 71 maslinar iz Istre uvršten je u ovogodišnje izdanje;

 3. Od 500 najboljih edmu na svijetu 71 je iz Istre; što je ogromnih 14% od svih uvrštenih u vodič

 4. Istra sama ima više uvrštenih EDMU od velesile Španjolske koja je najveći svjetski proizvođač EDMU i koja je, radi svoje veličine, podijeljena u 11 velikih maslinarskih regija; ukupno je uvršten 61 maslinar iz Španjolske

 5. Drugi puta zaredom čak tri maslinara dostigli su ocjenu 98:

Mate, Ipša i Olea BB;

 1. Trinaest istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 95 bodova.

 

NAJVAŽNIJI HIGHLIGHTSI NA PODIZANJU

KVALITETE EDMU U I STRI 2021 GODINE

 

Kao da ne govorimo o jednoj od najkritičnijih godina u novijoj svjetskoj povijesti, u Istri su se upravo u ovoj godini desile najznačajnije investicije u maslinarstvu:

 1. Obitelj Chiavalon (Vodnjan) je otvorila novi maslinarski centar/moderno zdanje koje obuhvaća novu liniju prerade maslina Mori, sa novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, skladištem;

 2. Obitelj Ipša (Ipši, Oprtalj) je također otvorila novi maslinarski centar/ preuređeno i revalorizirano tradicionalno zdanje u kojem se nalazi nova linija prerade maslina Mori, sa novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, istarskom konobom i skladištem;

 3. Obitelj Vanđelić (Bale) je također otvorila novi maslinarski centar/ preuređeno i revalorizirano tradicionalno zdanje u kojem se nalazi nova linija prerade maslina Mori, sa novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, u kombinaciji sa proizvodnjom voća i povrća;

 4. Obitelj Galić (Kostanjica, Grožnjan) je otvorila novi podrum za EDMU, salu za degustaciju i prodajni punkt;

 5. Tvrtka Oleum Maris je također otvorila novo moderno zdanje sa salom za degustaciju i prodajnim punktom;

 6. Obitelj Beletić (Novigrad) je otvorila novu, modernu liniju prerade maslina PIERALISI.

 

Flos Olei 2021, prvi je međunarodni vodič posvećen ekstra djevičanskim maslinovim uljima koje, izrazito strogim kriterijima, ocjenjuju vrsni stručnjaci-degustatori, koordinirani od strane Marca Oreggie, urednika i izdavača vodiča zajedno sa Laurom Marinelli. Vodič će uskoro ugledati svijetlo dana, odnosno na 884 stranice izaći iz tiska u dvije jezične varijante (talijansko-engleski i talijansko-kineski), a predstavit će odabrane zemlje sa 5 kontinenata te 86 svjetskih karata maslinarskih područja.

 

Popis uvrštenih maslinara

1.

Ipša

98

2.

Mate 

 

3.

Olea B. B. 

 

4.

Zubin, O.P.G. Enio

97

5.

Agroprodukt 

96

6.

Belci, O.P.G. Matteo

 

7.

Buršić, O.P.G.

 

8.

Negri Olive 

 

9.

Tonin 

 

10.

Zigante, O.P.G. Giancarlo

 

11.

Al Torcio, Uljara

95

12.

Chiavalon, O.P.G.

 

13.

Paulišić - Oliveri, O.P.G.

 

14.

Grubić 

94

15.

Meneghetti 

 

16.

Oleum Maris 

 

17.

Franco Basiaco

93

18.

Lupieri - Cadenela, O.P.G. Giuseppe

 

19.

Monte Rosso 

 

20.

Primizia 

 

21.

Brist Olive 

92

22.

Cossetto, O.P.G.

91

23.

Činić, O.P.G. Nino

 

24.

Agrolaguna 

90

25.

Červar 

 

26.

Činić, O.P.G. Dario

 

27.

Geržinić, O.P.G Marko

 

28.

Zanini, O.P.G. Guido

 

29.

Antolović, O.P.G. Viviano

89

30.

Brajko, O.P.G. Kristjan

 

31.

Torkop 

 

32.

Čeko, O.P.G. Filip

 

33.

Vergal 

 

34.

Vanđelić, O.P.G. Damir

88

35.

Grabunda - Traulin Oils, O.P.G. Andrea

 

36.

Stojnić, O.P.G. Anton i Nivio

 

37.

Vošten OPG

 

38.

Dobravac 

 

39.

Bajkin, O.P.G. Loris

 

40.

Crnobori, O.P.G. Mario

87

41.

Komarija

 

42.

Lupić, O.P.G.

 

43.

Olea Prima - O.P.G. Šarić 

 

44.

Palčić, O.P.G. Petar

 

45.

Valenzan 

 

46.

B10 Istrian Fusion 

86

47.

Baioco

 

48.

Bodiš, O.P.G.

 

49.

Grgorinić, O.P.G.

 

50.

Nadišić - Olea Magica OPG

 

51.

Rakovac, O.P.G.

 

52.

Franković, O.P.G. Josip

85

53.

Grubešić, O.P.G. Tone

 

54.

Kaldenhoff - Olea Kalden, O.P.G. Katica

 

55.

Mastilović, O.P.G Juraj

 

56.

Nonno Bruno, Uljara

 

57.

Turinela

 

58.

Ursaria 

 

59.

Bartolić, O.P.G. Silvano

84

60.

Beaković, O.P.G. Mauricio

 

61.

Brečević - Rheos, O.P.G. Andrea

 

62.

Kocijančić, O.P.G. Igor

 

63.

Has, O.P.G. Denis

83

64.

Stanić, O.P.G. Latini Taste Local

82

65.

Šlajner

 

66.

Veralda

 

67.

Vivoda, Divino Antonio

 

68.

Memento, O.P.G. Moris

81

69.

Villa Sianna 

 

70.

Grebac O.P.G  

80

71.

Poljoprivredna Zadruga Maslinara Istre  

 

 

Kategorija