Istražili smo: Posljedice korona virusa se osjete i u Rijeci

Korona virus hara svijetom. Na jučerašnji dan zabilježeno je preko 20 tisuća oboljelih. Srećom virus još nije stigao do Hrvatske, no globalne posljedice već se osjete i u Rijeci.

- U hotelu Jadran otkazane su dvije grupe iz Kine i Tajvana nažalost. Trebali su doći sljedećeg mjeseca ali zbog izvanredne situacije su otkazane, rekao je direktor prodaje i marketinga Jadran Hotela, Damir Balenović.

Promet u Riječkoj luci za sada ne bilježi odstupanja zbog korona virusa. No kretanje epidemije se pomno prati.

- Normalno da se gleda s posebnom pozornošću, inkubacija je 14 dana i to razdoblje je pod posebnom paskom. Ako bi se ustanovilo da je na brodu zaražena osoba, postupilo bi se sukladno pravilima struke – objasnio je lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.

Otkazivanja su stigla i na adresu riječke Turističke zajednice. Grupa iz Indije odustala je od sudjelovanja na Međunarodnoj povorci.

- Imali smo rezervaciju za njih 32 međutim bili su u stalnom kontaktu s veleposlanstvom, sve je bilo u redu, no onda su ipak odustali uz obrazloženje da nisu sigurni koliko su oni zdravi i da ne žele nikoga dovoditi u opasnost – rekla je Ines Boban Štiglić.

A opasnost od virusa najviše prijeti kapljičnim putem i izravnim kontaktom sa zaraženom osobom. U Hrvatskoj su poduzete mjere za sve osobe koje dolaze iz Kine, tako da pri ulasku u zemlju moraju biti pod obveznim liječničkim nadzorom. A kada su u pitanju paketi naručeni s popularnih internetskih trgovina, straha nema.

- S obzirom na to da je virus jako osjetljiv, izvan temperature ljudskog tijela vrlo brzo ugiba, realno ne postoji mogućnost prijenosa korona virusa  na taj način – objasnila je Danijela Lakošeljac iz Epidemiološkog odjela NZZJZ PGŽ.

Smrtnost od koronavirusa iznosi oko 4 posto a najviše su ugroženi pušači, djeca i starije osobe. Upravo će na temu korona virusa i epidemija u 21. stoljeću govoriti sutrašnja tribina organizirana u kavani opatijskog hotela Continental s početkom u 20 sati.