Kazneno prijavljeni za djela iz gospodarskog kriminaliteta

 

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, starosti 34 i 61 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

 

Policija 61-godišnjaka sumnjiči da je kao odgovorna osoba tvrtke s područja Primorsko-goranske županije, s ciljem da ostvari protupravnu imovinsku korist, u razdoblju od 1. siječnja 2016. pa do 25. rujna 2018. godine isplaćivao novčana sredstava sa žiro računa tvrtke na svoj račun, koji je pritom bio povezan s drugim poslovnim subjektom. Tako je s računa tvrtke proslijeđeno više od 1.800 000 kuna, te time prouzročen stečaj tvrtke čime je ujedno ostvario i počinjenje kaznenog djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

 

Za osumnjičenog 34-godišnjaka je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno da je kao odgovorna osoba povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa društva kojeg zastupa jer je od 25. rujna 2018. godine, u vrijeme neposredne prijeteće nesposobnosti za plaćanje obveza društva, isplatio sebi dobit iz poslovanja te izvršio prodaju imovine društva ispod knjigovodstvene vrijednosti čime je umanjio buduću stečajnu masu društva za ukupni iznos od gotovo 611.000 kuna. Uz to je prestao voditi poslovne knjige društva, a u zakonski predviđenom roku nije podnio ni nadležnom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad predmetnom tvrtkom, što je bio dužan učiniti prema zakonskim odredbama kao odgovorna osoba tvrtke.

Time je uz kazneno djelo prouzročenje stečaja, ostvario i elemente počinjenja kaznenog djela povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

 

Po završetku istraživanja, zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, policija je protiv obojice osumnjičenika podnijela kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Kategorija