KBC Rijeka: Dva pacijenta na respiratoru

KBC Rijeka od sinoć ima dvoje pacijenata na respiratoru. Zaprimljena je nova pacijentica koja je pozitivna na koronavirus te zahtjeva liječenje respiratorom. Ona je sinoć dovezena iz Pule.

DAVOR ŠTIMAC, ravnatelj KBC-a Rijeka: 

To je u skladu s dogovorom da naš centar pokriva za pacijente na respiratoru tri županije, a to su naša, Istarska i Ličko-senjska. To je drugi pacijent u našem centru na respiratoru.

Pacijentica ima 69 godina, a stanje joj je stabilno. Dobra je vijest to je to i jedina promjena od jučer.

DAVOR ŠTIMAC, ravnatelj KBC-a Rijeka

Mi imamo dakle I dalje na klinici za infektologiju 26 pacijenata, zatim dvoje pacijenata Covid centra na respiratoru I dvoje pacijenata u zgradi za otorinolaringologiju, znači 29 pacijenata iz naše županije i ova pacijentica iz Istarske županije. KBC ima na raspolaganju 73 respiratora, dva su zauzeta, a na Klinici za infektologiju mjesta gotovo da više i nema. Međutim na klinici za otorinolaringologiju tamo imamo dva mjesta tako da su tamo kapaciteti za još 25 pacijenata, a mi smo sada i u pripremi dvaju katova zgrade za psihijatriju gdje možemo primiti daljnjih 40-tak bolesnika. Naglasio je Štimac. 

KBC Rijeka u doba koronavirusa ima 50% manje pacijenata nego u normalnim uvjetima, pa je tako u bolnici oko 370 bolesnika. Najviša ih je na odjelima interne kirurgije i onkologije. Dakle tamo gdje je to najpotrebitije. Neki odjeli su potpuno ispražnjeni kao što su to primjerice oftalmologija, dermatologija, fizikalna medicina koji nam stoje u rezervi u slučaju da će biti potreba daljnjeg premještanja pacijenata. Trenutno je i dalje samo jedan zaražen liječnik u KBC-u, a 28 djelatnika je u samoizolaciji među kojima su liječnici i medicinske sestre te ostalo osoblje. KBC je i dalje organiziran u timovima. A tim radi, a B trenutno odmara kako bi ako virus dođe na neki odjel sve bilo spremno za zamjenu liječnika. Rekao je ravnatelj KBC-a Davor Štimac

Kategorija