KBC Rijeka zvan čežnja

Vlada Republike Hrvatske opet nam je priredila neugodno iznenađenje. Tako u ovogodišnjem proračunu nema predviđenog novca za riječki KBC,

Vlada Republike Hrvatske opet nam je priredila neugodno iznenađenje. Tako u ovogodišnjem proračunu nema predviđenog novca za riječki KBC, unatoč najavama i obećanjima ne spominju se sredstva za unaprjeđenje rada riječke zračne luke, a u proračunu je zaboravljena i stavka pod nazivom subvencija kontejnerskih linija, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj konferenciji za novinare.
Obersnel je komentirao kako može shvatiti da ovaj kraj nema ni jednog ministra u Vladi, ali neshvatljivo je da nema ni državnih tajnika. Postavlja pitanje ima li ovdje sposobnih ili podobnih kadrova u redovima koalicije koja u ovom trenutku obnaša vlast.
O sposobnosti podobnih najbolje govori i novi Zakon o javnoj nabavi koji je stupio na snagu 1. siječnja, nastavlja Obersnel. Sve bi bilo odlično da nije trebalo izraditi čitav niz uredbi koje omogućavaju da se zakon može primijeniti, a na te smo uredbe čekali više od mjesec dana, što je blokiralo postupak javne nabave preko koje se troši čak 60% državnog proračuna. Tako smo prošle godine zahvaljujući državnoj upravi imali 11 mjeseci, zaključio je gradonačelnik.
 
No, o gradnji riječkoga KBC-a PGS ima drugačije mišljenje. On će se graditi jedino kada se Vlada odluči zadužiti kod Svjetske banke i jasno zauzme stav u kojem će roku radovi biti završeni. Proračunska izdvajanja od 43 milijuna kuna, koja su ovih dana probudila duhove, ne znače ništa, jasan je predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš. Na potezu su, prema Ivanišu, čelnici triju županija: Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske koji hitno moraju zauzeti stav. Ako je riječki KBC krovna institucija njihova sekundarnog i tercijarnog zdravstva neka s Vladom riješe problem, kaže Ivaniš.
Jadikovanjem o nemilosti centralne vlasti ništa se ne postiže. Hrvatska je centralizirana država i zato ljudi koji su izabrali voditi lokalnu samoupravu moraju stalno biti u Zagrebu i svari rješavati, nastavlja Ivaniš.
Rijeka je svoju priliku propustila za Račanove vlade kada je imala najviše kadrova u Zagrebu, a gradnja KBC-a nije izvojevana. Štoviše, u to vrijeme usvojen je projekt izgradnje zagrebačkog Rebra, naglasio je Ivaniš.
 
Realan problem izgradnje novog riječkog KBC-a jest u činjenici da se gradi na postojećoj lokaciji pa se ne može jednostavno srušiti. Duboko se nadam da će biti gotov do 2015.-e godine – rekao je dopredsjednik riječkoga HDZ-a i član Upravnog vijeća riječkog KBC-a Alan Šustić. Godišnji paušal od HZZO-a u posljednje četiri godine rastao je po 5 posto godišnje, za razliku od mandata koalicijske Vlade kada je ostao na istoj razini, dodaje Šustić. Iznio je primjer kako je Grad Rijeka u posljednjih 7 godina u KBC uložio 10 milijuna kuna, a Split u svoj KBC samo lani 26 milijuna.
Možemo reći da KBC Rijeka svake godine uplati u gradski proračun 2,2 milijuna kuna, a dobije nazad 1,3 milijuna. Što znači da KBC Rijeka u gradski proračun uplati nepovratno milijun kuna, rekao je Šustić.
Država je u riječki KBC prošle godine uložila 24, a ove će godine 43 milijuna kuna, poručuju iz HDZ-a.
 
 
Autori: Igor Rivetti, Ljiljana Vidmar-Erjavac, Gracijano Gregorović

Kategorija