Kvarner je trenutno vodeća hrvatska turistička destinacija

U srpnju je na Kvarneru dostignuto 66% prošlogodišnjeg prometa

Pandemija koronavirusa promijenila je uobičajeno visoke turističke brojke na Kvarneru. Pa dok je u siječnju i veljači, posljednjim mjesecima prije korona krize ostvareno 16% više noćenja nego godinu ranije, proljeće je turističkim djelatnicima donijelo neočekivani minus.

- Sam treći mjesec je odmah pao na 50% prošlogodišnjih brojki. U četvrtom mjesecu je ostvareno svega 14% posto, u svibnju 15%, da bi već u šestom mjesecu kad su granice počele otvarati ostvarili 43% prometa – rekla je direktorica TZ Kvarnera, Irena Peršić Živadinov.

Turistički rast nastavljen je i tijekom srpnja.

- Prema najavama hotelijera i kampova, rekli su da bi bili zadovoljni s nekih 30% prometa. Mi smo sad na Kvarneru u ovih prvih 20 dana na 66% ostvarenih noćenja u odnosu na lani, što znači da u akumulativi od početka godine do 20. srpnja Kvrner je ostvario 50% prošlogodišnjih noćenja, objasnila je Peršić Živadinov.

Postupno je rastao i broj dolazaka njemačkih turista, kojih do lipnja gotovo da nije bilo. Prema statističkim brojkama, Kvarner je trenutno vodeća hrvatska turistička destinacija.

- Mi sad imamo ukupnu popunjenost od 66%, međutim u komercijalnom smještaju, što znači hoteli, kampovi, obiteljski smještaj, 62% je ostvarenih noćenja što je najviše u Hrvatskoj, jer hrvatski prosjek je 52%, a isto tako smo najbolji u popunjenosti komercijalnog smještaja, tu smo na 43%.

Trenutno se na Kvarneru odmara preko 130 tisuća gostiju koji ovu destinaciju, između ostalog, biraju zbog blizine granice, ali i kvalitetnog zdravstva, itekako važnih stavki u odabiru mjesta odmora tijekom korona krize - istaknula je Peršić Živadinov.

Kategorija