Marinko Koljanin: Želimo igrati prvu ligu

Željeznom disciplinom predsjednika Matijaša te poletom igračke mladosti i znanja trenera Fausta Budicina do povratka u prvu ligu, najkraći je to put kojim bi se Orijent, prema riječima dopredsjednika Koljanina trebao vratiti u najviši rang hrvatskog nogometa

Za razliku od zapadnih susjeda s Rujevice, nogometaši Orijenta i dalje ne smiju na svoj teren, no zato se ovih dana vodi prava bitka za zelenim stolom. HNS je odlučio kako se natjecanje u drugoj ligi više neće nastaviti, što bi značilo kako Orijent ide u kvalifikacije za elitni razred hrvatskog nogometa.

''Da nam je netko prije početka prvenstva rekao da ćemo ući u kvalifikacije ja bih bio presretan, ovo je jedna izvanredna situacija u kojoj je donesena odluka koja je i mi ćemo ju poštivati, iako možda nije po našoj volji, no mi ćemo s velikim zadovoljstvom igrati kvalifikacije i smatram da tu imamo i lijepe šanse, komentirao je Marinko Koljanin otvorenoj mogućnosti povratka u prvu ligu.

No, nameće se pitanje ima li Orijent dovoljno sredstava za igrati najviši rang?

''To nas stalno pitaju no mi smo jasno dali do znanja još u siječnju kada smo tražili licencu da želimo, svi koji prate Orijent znaju da je to jedna skromna I realna priča, predsjednik Matijaš vodi to ''željeznom'' disciplinom, mi ne izdajemo ni kunu više nego što možemo platiti, ne obećajemo ono što ne možemo dati i tako se može. Ja bih prvi bio protiv toga da srljamo u prvu ligu i da napravimo dugove i zato vjerujem da momčad na čelu s Faustom Budicinom koja nema nikakav imperativ može iznenaditi one koji moraju ostati.

Prema mišljenju Koljanina i usprkos najavi nastavka, pitanje je kako i kada će se završiti prva liga jer bit će teško zadovoljiti epidemiološke uvjete kakvi primjerice vladaju u drugim europskim ligama.

''Prateći Austriju i Njemačku prije svega kakve rigorozne uvjete postavljanju njihovi stožeri, a vjerujem da će slične pratiti i naš stožer bit će teško to izvedivo i financijski i epidemiološki, nisam siguran u ovaj start prve lige, pa još uvijek nisu počeli trenirati prvoligaši''

Kako bilo još je puno nedoumica i nejasnoća pred prvoligašima, ali i pred Orijentom, pogotovo kada su kvalifikacije za prvu ligu u pitanju.

''Igrat će se 5. kolovoza kada završi prva liga, no mi smo uz specifičnoj situaciji jer ćemo samo mi od svih drugoligaša igrati, a mi još nemamo pravo ni trenirati a ne znamo ni kada ćemo početi, ima vremena mi se možemo pripremiti u tri mjeseca, igrači su željni, stalno zovu i pitaju kada ćemo početi pa makar i u manjim grupama, prenio je Koljanin atmosferu u momčadi''.

Cijela situacija mogla se izbjeći da se liga proširila sa sadašnje 10 na ligu 12, mišljenja je Koljanin.

''Generalno ja sam uvijek za ligu 10, još kada sam bio u Rijeci sam ju zagovarao, no ovo je specifična situacija i sigurno bi bilo jedno prijelazno razdoblje kako su i neki iz HNS-a rekli Liga 12, zato ako se ne odigra prva liga ne bi bilo pravedno nekoga izbaciti a ne bi bilo dobro uskratiti nekome da uđe, zato mislim da bi bilo dobro da se proširi na 12, no pravednog rješenja će teško biti u ovoj situaciji'', zaključio je Koljanin.

Prema sadašnjim propozicijama Šibenik ulazi direktno u viši rang, dok će Orijent igrati kvalifikacije s pretposljednjom momčadi prve lige a to će najvjerojatnije biti Varaždin, Inter ili Istra.

Kategorija