Martin Sinković (opet) osvojio Zamet

Marin Sinković ponovno je bio najbolji u utrci na ergometrima na 2000 metara. Ovoga puta nije bilo brata Valenta, no utrka je svejedno izazvala ovacije prepunog Centra Zamet.  

Veslački klub “Jadran” – Rijeka u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom i ove godine organizira Croatia Open Indoor – Rijeka 2020 . Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima je jedno od tri veslačka natjecanja u Republici Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA-e činjenica koja daje potvrdu visokog tehničkog i natjecateljskog nivoa natjecanja.

http://www.veslanje.hr/vijesti_2020/croatia_indoor.html

Ove godine na Zamet je stiglo 580 veslača iz Italije, Francuske, Mađarske, BiH, i Hrvatske, dosad rekordan broj. 

Prvo mjesto u kraljevskoj utrci na 2000 metara odnio je Martin Sinković (5:48.8) koji ujedno i drži rekord natjecanja iz 2015 (5:45.5). Stariji brat Valent ovoga je puta morao preskočiti Rijeku jer je uslijed priprema za Tokyo istegnuo tetivu. Inače, braća Sinković naši su najtrofejniji veslači u povijesti hrvatskog veslanja. 

Valent Sinković rođen je 2. kolovoza 1988. u Zagrebu, gdje se godinu dana kasnije, 10. studenog rodio njegov mlađi brat Martin. Nakon sportske gimnazije Valent je obrazovanje nastavio na Studijskom centru za izobrazbu trenera u sklopu Kineziološkog fakulteta gdje se školuje na smjeru Kondicijske pripreme sportaša. Mlađi brat Martin nakon Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu odlučio se za Visoku školu za sportski menadžment Aspira u Splitu. Martin je u Sinju pronašao ljubav, gdje se i oženio, a zatim svoj privatni i profesionalni život nastavio u Zagrebu. Martin se okušao u gimnastici i vaterpolu, ali njegovu je pažnju najviše privuklo veslanje kojemu se odlučio posvetiti 1999. godine. 

Godinu dana kasnije i stariji brat je krenuo njegovim stopama, ostavivši iza sebe godine treniranja gimnastike i nogometa. Za interes obojice zaslužan je njihov najstariji brat Matija. Tada su svi zajedno trenirali u Hrvatskom akademskom veslačkom klubu Mladost za koji braća i dalje nastupaju. Od samog početka bilo je jasno da su braća rođeni veslači. Medalje su se nizale jedna za drugom, prvo na manjim natjecanjima na području Hrvatske, a ubrzo i na natjecanjima svjetskoga ranga. Prve medalje u veslanju krenule su 2000. godine, a već 2006. Valent se okitio prvim srebrom na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Amsterdamu. Na istom prvenstvu, 2007. godine u Pekingu, Martin je osvojio brončanu medalju. 

Za naslov svjetskog prvaka trebalo je pričekati do 2009. godine kad su zajedno s veslačima iz četverca prvi put imali priliku slušati Lijepu našu koja je svirala samo njima u čast. Olimpijske igre u Londonu 2012. godine donijele su veliki uspjeh braći Sinković, kada su u četvercu na pariće proslavili svoje olimpijsko srebro. Nakon toga, dečki ne samo da se nisu zaustavili, već su 2013. i 2014. godine bili okrunjeni svjetskim prvacima. Teško je nabrojati sva priznanja i medalje koje su braća stekla tijekom iznimno uspješnih godina. Neka od najvažnijih dostignuća i priznanja ipak bi bila Državna nagrada za sport ''Franjo Bučar'', koja se dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos razvoju sporta u Republici Hrvatskoj te Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, koja se dodjeljuje za osobite zasluge u sportu. 

Martin i Valent zapisani su na stranice svjetske veslačke povijesti postavivši 2014. godine novi svjetski rekord u dvojcu na pariće. Braća su su prvi veslači ikad koji su u dvojcu na pariće dionicu od 2 km odveslali za manje od 6 minuta, što se do tog trenutka smatralo gotovo nemogućim.

 

Kategorija