Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama - Više od 20% Riječana starije je od 65 godina

Nasilje nad starijima  najsramniji je vid nasilja .Društvena skrb za starije ljude prečesto zakazuje,nedostaje konkretnih mjera pomoći i skrbi,zakazuje međugeneracijska solidarnost a unutar generacijska nije dovoljna !Više od 20% Riječana starije je od 65 godina a više od 25% domačinstava je samačko.

Zadnje istraživanje sprovedeno je 2006. na području PGŽ koje je provela  pok.dr.Vlasta Spitek-Zvonarević  ( istraživanje uvršteno u Komparativnu studiju Europe među 27 zemalja)  pokazalo je da se policiji prijavljeno samo 13,4% nasilja nad starijim osobama no to je tek vrh ledenog brijega,nasilja nad starijima 10 do 14 puta je više nego što je otkriveno (emocionalno,fizičko,zanemarivanje, materijalno iskorištavanje).

Prijavljuje se tek svaki 13 ili 14 oblik nasilja, zbog straha,srama ili osjećaja da su zato sami krivi .Nasilnici su najčešće oni koji su najbliži,od kojih se očekuje povjerenje(suprug,djeca,snaha ili zet,unuci ).

Starije osobe našle su se u iznimno teškoj životnoj situaciji s upitnom materijalno , medicinskom sigurnosti  i nasiljem..

Procjene pokazuju da će se do 2025 .g. ukupna svjetska populacija starijih od 60 godina  u d v o s t r u č i t i  !!!

Policija , Državno odvjetništvo i civilne udruge upozoravaju  o stalnom porastu broja nasilja , prijevara,imovinsko pravnih delikata nad starijim osobama,zloupotreba vlasništva i punomoći,zloupotreba Ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju,krađu i krivotvorenje ,upozoravaju na nedostatak kadrova na terenu,patronažnih sestara i socijalnih radnika koji bi u slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja starih ljudi mogli detektirati.

„ČINI SE DA JE SITUACIJA CRNA,SVI ĆEMO BITI STARI - STAROST I SMRT SU ISTINSKI DEMOKRATIČNI – MORAMO SE ZABRINUTI“

 15.06.2020.g. na info-pultu ispred Kluba umirovljenika Sv.Nikola na Turniću od 10-13 sati,informirati ćemo  građane o pravnoj zaštiti,pristup pravosuđu i dr.institucijama  i podjeliti brošuru „Put iz nasilja za osobe starije životne dobi „ i  letke.

 

Kategorija