Muzeji na otvorenom

U sklopu Tjedna upoznavanja groblja Europe na postamentima na Korzu postavljena je izložba o riječkim grobljima 

Na riječkim grobljima sahranjeno je oko 160 tisuća osoba. Riječka groblja nude brojne zanimljivosti, povijesne, kulturne i arhitektonske, pa se s razlogom kaže kako su groblja muzeji na otvorenom.

- Mi se eto u Rijeci možemo pohvaliti činjenicom da smo bili jedan od prvih gradova u Europi koji smo groblja organizirali kao komunalnu djelatnost, a s druge strane zahvaljujući našim prethodnicima imamo dva izuzetno vrijedna groblja, prije svega groblje na Kozali, a jednim dijelom sigurno i groblje na Sušaku – rekao je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Tjedan upoznavanja groblja Europe manifestacija je koja se svake godine održava krajem svibnja ili početkom lipnja i to koncertima, izložbama ili obilascima groblja uz stručno vodstvo. Umjesto po grobljima ove će se godine šetati Korzom, kroz slike groblja na postamentima.

Izložba prikazuje spomenike koji su vrijedni pažnje, ali i njihove detalje koje ljudi često ne zamjećuju dovoljno, treba znati gledati i arhitekturu i skuplturu, tako da ovdje ima detalja i mauzoleja i skulptura i značajnih grobnica i pokojnika sa groblja Kozala, Trsat, Drenova i na jednom su panou groblja Viškovo, sv. Kuzam – rekla je povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić.

Važno je stoga građane upoznati sa poviješću riječkih groblja koja je zanimljiva i o kojoj se ima što ispričati.

- Kod nas je važno to da Ivan Rendić koji se smatra prvim hrvatskim modernim kiparom koji je radio u našem gradu 20 različitih spomenika uključujući i arhitekturu i skulpturu ne samo u Rijeci nego i u Opatiji, Voloskom koji je živeći u Trstu dolazio u Rijeku i obrađivao neke teme vrlo vrijedne, ali ne samo on imamo tu i goste iz Trsta Giovanni Mayer koji je vrlo kvalitetan kipar bio – dodala je Glavočić.

Komunalno društvo Kozala ima 8 groblja.

- Nastojali smo prikazati i groblja Kozala i Trsat koji imaju kulturnu baštinu vrlo veliku i vrlo raznoliku, isto tako i novo groblje Drenova koje ima neku drugu dimenziju, a to je dimenzija hortikulture, parkovnog uređenja prostora, vjerujem da će se građani na ovaj način upoznat, a tko bude zainteresiran može i šetnjom po groblju – istaknula je direktorica KD Kozala, Nives Torbarina.

Iako edukativne šetnje ove godine neće biti organizirane grupno, svatko to može učiniti individulano koristeći digitalnu aplikaciju.

- Aplikacija omogućava prikaz grobnih mjesta, ne samo na hrvatskom jeziku nego na engleskom i talijanskom što je zanimljivo i turistima koji budu dolazili nadamo se u naš grad da posjete groblja jer groblja su muzeji na otvorenom – objasnila je Tanja Šušić, stručna suradnica u KD Kozala.

Izložba o riječkim grobljima na Korzu ostaje do 29. svibnja.

 

 

Kategorija