Muzur vs. konzervatori

Ljetna se pozornica nalazi u urbanističkoj sredini grada Opatije, koja je zaštićena registracijom o zaštiti povijesne cjeline još 1968. godine.

Ljetna se pozornica nalazi u urbanističkoj sredini grada Opatije, koja je zaštićena registracijom o zaštiti povijesne cjeline još 1968. godine. Zbog smještaja u blizini parka i vile Angoline nije primjerno izgraditi koncertno kongresnu dvoranu na prostoru ljetne pozornice u zoni zaštite A, stoji u rješenju Ministarstva kulture, riječkoga Konzervatorskog odjela izdanog 14. veljače 2008.
Stav konzervatora je da se postojeća ljetna pozornica mora zadržati u postojećim visinskim i tlocrtnim gabaritima te je isključivo moguće natkrivanje transparentnom, lako uklonjivom i funkcionalnom konstrukcijom, rekla nam je pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Lillian Stošić.
Na konferenciji za novinare 19. veljače opatijski gradonačelnik Amir Muzur naglasio je kako će poštivati jedino mišljenje konzervatora. Ipak dodao je: “Ja sam tu malo hrabriji od konzervatora. Meni je jasno da je to zona zaštite A , ali govoriti samo o natkrivanju je tehnički loše. Ako želite imati kvalitetnije stolice, onda mora biti čvrsti objekt.”
Kako podmiriti konzervatore, koji ne dozvoljavaju promjene opatijskih vizura, i gradonačelnika Amira Muzura čija je želja Opatiji podariti pozornicu koja bi radila više od 111 dana u godini, ostaje otvoreno pitanje.
 
 
Autorica: Ivana Lulić

Kategorija