Na riječkom Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavlja se „Stog sijena“ Ivana Kožarića

Na Trgu 128. brigade HV postavlja se privremena skulptura „Stog sijena“ Ivana Kožarića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara, koja će do početka veljače simbolički označavati početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture.

Riječ je o iteraciji instalacije prvi put postavljene u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe „Otok“ 1996. godine. U Rijeci se rad predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta Izvrnuti džepunutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije.

Izmješteno iz svoga prirodnog okoliša, prostora suburbane okolice Rijeke, i vremena u kojem se inače skuplja, sijeno zbijeno oko središnjeg štapa pojavljuje se kao začuđujući totem javnog prostora Trga 128. brigade Hrvatske vojske, kao nagovještaj ruralnog uz glavni simbol urbanosti – riječko Korzo. U pauzi između adventa i karnevala, Kožarić ostvaruje privremenu skulpturu nekonvencionalnim materijalom, umjetničku situaciju koja gotovo alkemijskim principom pretvara obično u vrijedno. U kontrastu nepomičnih, tvrdih materijala okolnog prostora, uvodi teksturu stoga i miris sijena usred zime, njegovu propadljivost i prolaznost, potvrđujući svoj nepogrešivi osjećaj za prostor i razigravanje gradskih točaka i simbola.

Postavljen u središte Trga znakovita naziva, plast sijena lišen je uporabne svrhe te postaje gradska “akupunkturna točka”, mjesto u kojem se naslućuje ciklička obnova prirode, pa i života. Minimalizam, sažetost i konciznost izraza upareni sa skromnim materijalom i jednostavnom formom, Kožarićev su dugogodišnji recept za prijenos maksimalne vizualne i višeslojne umjetničke poruke. Budući da reakcije prolaznika čine integralni dio Kožarićevih radova, ostaje vidjeti kako će Riječani prihvatiti neobičnoga gosta.

https://rijeka2020.eu/dogadjanja/stog-sijena-ivan-kozaric-hr/

 

Kategorija