Nagrađeni najbolji volonteri Liburnije

Povodom Međunarodnog dana volontera, Udruga Žmergo, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front dodjeljuju priznanja najboljim volonterima Liburnije u 2020. godini u desetak kategorija, s ciljem promocije i razvoja volonterstva, prepoznatljivosti volontera i vrednovanja njihovog doprinosa zajednici, sukladno Natječaju za najvolontere Liburnije “VoLi”.
Međunarodni dan volontera obilježava se još od davne 1985. godine, kako bi se dala pozornost velikodušnim djelima, vremenu, trudu, vještinama i znanjima koje volonterke i volonteri ulažu u razvoj zajednice, pokreću pozitivne promjene i čine svijet boljim mjestom za život. Vođeni istim ciljem, organizatori su proveli natječaj za priznavanje doprinosa u brojnim kategorijama natječaja, kao važnim aspektima i dobrobitima volonterstva. Nakon zaprimljenih prijava, žiri sastavljen od predstavnika Primorsko-goranske županije, jedinica lokalnih samouprava na Liburniji (Opatija, Lovran, Mošćenička draga, Matulji), stručnjaka u području društvenih znanosti i organizatora natječaja, odabrao je pobjednike u svakoj od kategorija. Početak “male, ali slatke inicijative”, kako je rekla jedna od članova žirija, donijela je novu energiju čiji je cilj bio prepoznati volontere i organizacije koje ulažu svoje vrijeme, energiju i trud u aktivnosti koji poboljšavaju kvalitetu života na Liburniji, ali i promoviraju volonterstvo i njegove dobrobiti u javnosti.

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo rezultate natječaja, odnosno pobjednike:

Titula Volonterke Liburnije za 2020. zasluženo je dodjeljena Ivani Eterović iz Planinarskog društva Opatija. Provedba većine aktivnosti u pandemijskim okolnostima uzrokovanim širenjem virusa Sars Cov-2 predstavljale su prave izazove, ako ne i nesavladive prepreke, ali Ivana ni u 2020. nije posustala. Njezin doprinos organizatoru volontiranja, odnosno zajednici, odrađeni zadaci, odgovornost, trajanje volonterskog rada, broj volonterskih sati, uspjesi, rezultati volontiranja i promocije volonterstva su izuzetni, stoga je s pravom ponijela titulu najvolonterke Liburnije. Najbolje o njenom radu u 2020. govori ulomak iz prijave: “Ivana Eterović uspješno realizira prvi dio Škole u ožujku, pravovremeno odlučuje o njenom prekidu i mudro nastavlja sa Školom u rujnu i listopadu uspješno je realizirajući do samog kraja. Uspijeva se prilagoditi epidemiološkim uvjetima (korištenje dezinfekcijskih sredstava, održavanje svih predavanja na otvorenom, organizacija dodjele diploma u učionici na otvorenom na lokaciji Poklon itd.), motivirati kolege volontere te se osobno uključiti u sve izlete na terenu sama sudjelujući ujedno i kao vodič na tim izletima. Izostanak financijske potpore dobivene na redovnim natječajima uspješno savladava reduciranjem nekih aktivnosti koje ne škode ishodima školovanja i prebacivanjem prijevoza na roditelje, čime se ujedno ispoštovala i epidemiološka dimenzija nemiješanja djece u užim prostorima”. Ivani su također pripale titule Koordinatorice volontiranja i Volonterke Lovrana.  Nagradu Volontera Opatije osvojio je Kristian Brko, kao volonter Gradskog društva Crvenog križa Opatija koji je tijekom pandemije obilazio potrebite korisnike u izolaciji te im donosio živežne namirnice i higijenske potrepštine.

 Izabela Purić Lelek volonterka je Udruge osoba s invaliditetom, a kao organizatorica kreativnih radionica za korisnike Udruge pobijedila je u kategoriji Volonterke Matulja. 

Promocija volonterstva u medijima ovisi i o senzibiliziranim novinarima koji prate volonterski doprinos pojedinaca i organizacija u zajednici te je titula Novinarke u volonterstvu pripala Dolores Vlahov Paulić zbog svoje iznimne medijske podrške volontiranju kroz brojne emisije na KalanuRi.

 Sadašnjost za budućnost vrijeme je za mlade koji sve češće prepoznaju volontiranje kao priliku za razvoj zajednice i društva, ali i za svoj osobni rast i razvoj kroz stjecanje iskustva, novih kompetencija, socijalnih kontakata i razvijanje empatije. Jedan od takvih mladih u 2020. godini je i Lovro Kostelić iz Ike koji je za vrijeme proljetnog “vala korone! u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Opatija pružao podršku onima koji su je najviše trebali te time ponio titulu Mladog volontera.

 Planinarsko društvo Opatija djeluje već 70 godina i okuplja veliki broj prijatelja i zaljubljenika u prirodu. Titulu Volonterske organizacije ponijeli su prije svega zbog svojih volonterskih programa i rada u zajednici. Okupljanjem volontera i članova zajednice, impresivnih 300-tinjak članova, pridonosi i u 2020. boljitku društva i to brigom o stazama, edukacijom, brigom o domu i prirodi, manifestacijama i brojnim drugim aktivnostima.

 Klub za sportsku rekreaciju „Gorovo“ u svom redovnom sportsko – rekreativnom programu djeluje i sa sekcijom nordijskog hodanja, a u sklopu sekcije nordijskog hodanja djeluje i grupa entuzijasta pod nazivom „Opatijski ploggeri“. Plogging je aktivnost u kojoj sudionici, uz rekreativno nordijsko hodanje i pješačenje, čiste stazu od sitnih otpadaka koje prikupljaju u svoje vrećice te ih odnose sa sobom i pri povratku pravilno razvrstavaju otpad kao i smeće u za to predviđene kante. Stoga je titula Volonterskog programa pripala upravo njima kao nositelju ovog zanimljivog programa.

Udruga Lisina Avantura djeluje na području Općine Matulji te svoje napore ulaže u očuvanje Lisine i Planinarskog doma Stanko Jurdana. Tijekom 2020. njihove akcije čišćenja okoliša se nastavljaju unatoč izazovima pandemije. Posljednja volonterska akcija održana je 14. studenog kada je očišćeno 10 m3 otpada na pristupnim cestama koje vode u zaštićeni krajolik Lisina radi čega su nagrađeni titulom Volonterska akcija.

Liburnija je u srcima mnogih, a značajan broj volontera koji u njoj volontira dolazi iz područja koji nisu obuhvaćeni Natječajem VoLi. Stoga je logična i dodjela u kategoriji Volonterka u gostima koja je u 2020. pripala Gordani Novak koja je i u vrijeme korone dolazila iz Rijeke u Opatiju kako bi se pružila podršci najpotrebitijima u okviru rada Gradskog društva Crvenog križa Opatija. Organizatori se ovom prilikom zahvaljuju svim prijaviteljima koji su nominirali svoje vrijedne kandididate i priključili se nastojanjima da se volonterima i njihovom značaju da posebno svjetlo u ovim izazovni vremenima u kojima je posebno važno pričati dobre, pozitivne priče.

Zahvaljujemo se i žiriju i svima koji su pomogli da informacije o natječaju, kao i sada njihovim pobjednicima dođe do što većeg broja ljudi. Nadamo se da će vas inspirirati i da ćemo sljedeće godine imati još više slatkih muka pri odabiru pobjednika u novim volonterskim ulogama i pobjedama. Čestitke svima!

Kategorija