Nove mjere stupile su na snagu

Od 28. studenog do 21. prosinca Hrvatska će imati svoj 'mini lockdown' u kojem su zabranjena veća okupljanja, sve mora biti zatvoreno do 22 sata i nema više uživanja u kafićima i restoranima.

Nužne epidemiološke mjere su sljedeće:

- Na javnim događanjima i okupljanjima ne smije biti više od 25 ljudi, a ona smiju trajati do 22 sata. Broj od 25 ljudi odnosi se i na misna slavlja pa se preporučuje da se one prenose preko radija ili TV-a.

- Zatvaraju se svi kafići i restorani, osim onih u hotelima i kampovima, koji smiju usluživati samo goste koji kod njih koriste uslugu smještaja

- Restorani smiju pripremati hranu i dostavljati je, a radno vrijeme za to je kao i prije korone, rekao je premijer. Hrana se može preuzeti na ulazu u objekt, ne smije se ulaziti unutra ili ju dostaviti na kućna vrata gladnog kupca.

- Na privatnim druženjima može biti najviše 10 ljudi. 

- Obavezno je nošenje maski i na otvorenom kad nije moguće držati distancu od 1,5 m, zabranjuju se svadbe, a na pogrebima može sudjelovati najviše 25 osoba bez izražavanja sućuti bliskim kontaktom. 

- Što se tiče javnog prijevoza, on se ograničava na 40% popunjenosti kapaciteta. Prijevoznici moraju istaknuti najveći broj putnika, vozači i putnici obavezno moraju nositi maske, tko je nema ne smije se voziti.

- Obavezno se moraju dezinficirati površine u zgradama i na radnim mjestima.

- Što se tiče trgovina i trgovačkih centara mora se istaknuti broj osoba koje mogu unutra boraviti, a svakom kupcu potrebno je osigurati četiri metra kvadratna, potrebna je pojačana higijena i provjetravanje. Ograničava se radno vrijeme trgovina kruhom i pekarnica do 22 sata, a ostaje na snazi zabrana prodaje alkohola od 22 do 06 sati.

- Zabranjuje se i rad casina, automat klubova, ali i kladionica.

- Nema održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi. Kako je istaknuo šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, to se odnosi i na advente. Dakle, adventa na razini cijele Hrvatske nema.

- Obustavljaju se i sportska natjecanja i treninzi osim za sportašice i sportaše prve, druge i treće kategorije, a i to je bez gledatelja.

- Zabranjuje se rad teretana, fitness sportskih i rekreacijskih centara, kao i održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, uključujući i zborove, također i crkvene. Obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela (opere i mjuzikli).

- Obustavlja se održavanje dječjih i drugih igraonica te organiziranih plesnih škola, zabranjuje se konzumacija hrane i pića u kinu i ograničenje od 25 osoba se ne odnosi za kina, kazališta, muzeje...

- Škole stranih jezika mogu ići samo online, kao i teorijski dio u autoškolama, dok se prilikom vožnje potrebno pridržavati epidemioloških mjera.

- Poslodavci bi trebali uvesti rad od kuće, smjenski rad u timovima i smanjiti fizičke kontakte na najmanju moguću mjeru, uvesti klizno radno vrijeme, redovito provjetravati prostorije.

- Kontrolu provedbe mjera će provoditi službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici i civilna zaštita.

 

Kategorija